REFRRER:path /

Presidentinvaalit 2018

Presidentti valitaan suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella vaalilla. Mikäli joku ehdokkaista saa jo tässä (ensimmäisessä) vaalissa yli puolet annetuista äänistä, tulee hän valituksi presidentiksi. Jos näin ei käy, toimitetaan kahden viikon kuluttua sunnuntaina toinen vaali kahden ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisessa vaalissa enemmän ääniä saanut ehdokas valitaan presidentiksi.

« »

Ylen kysely: Niinistö yhä ylivoimaisempi presidenttikisassa – suosituin vihreidenkin keskuudessa

Vain perussuomalaiset valitsisi oman ehdokkaansa Niinistön sijaan

Joel Maisalmi /arkisto
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

STT

Helsinki

Istuva presidentti, kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö on kasvattanut kannatustaan entisestään, käy ilmi Ylen kannatuskyselystä. Hän saisi nyt presidentinvaalien 1. kierroksen äänistä peräti 80 prosenttia.

Niinistö on kasvattanut kannatustaan neljä prosenttiyksikköä sitten lokakuun. Hän on suosituin presidenttiehdokas myös vihreiden keskuudessa.

Vihreistä vastaajista 54 prosenttia äänestäisi Niinistöä, 40 prosenttia vihreiden omaa ehdokasta Pekka Haavistoa. Lokakuussa Haavisto oli yhä omiensa suosikki 51 prosentilla ja Niinistön olisi valinnut 46 prosenttia vihreistä.

Haavisto on kyselyn toiseksi suosituin ehdokas. Hänen kannatuksensa on pudonnut lokakuun 14 prosentista 10 prosenttiin.


Muiden ehdokkaiden kannatus vaihtelee 1–4 prosentin välillä.

Perussuomalaiset ovat puolueista ainoa, jonka kannattajat pitävät omaa ehdokastaan Laura Huhtasaarta Niinistöä parempana vaihtoehtona presidentiksi.

Kannatuksen odotettiin taittuvan, mutta toisin kävi

Presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen on kaksi kuukautta. Istuvan presidentin kannatuksen on oletettu Ylen mukaan edellisvaalien tapaan lähtevän näihin aikoihin laskuun, mutta Niinistön suosio on päinvastoin vankistunut.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo Ylelle marraskuun kannatuslukujen olevan täysin historiallisia.

–  On kyllä poikkeuksellinen tilanne. Esimerkiksi demarit on aina ollut hyvin vahva presidenttipuolue ja nyt puhutaan kahden prosentin kannatuksesta. Ja kyllä yleensä keskustan ehdokkaalle on tullut sellainen yli puoli miljoonaa ääntä. Missä ne tällä hetkellä ovat? Niinistön takana varmasti. Mutta en tiedä, mitä heillä olisi tehtävissä tässä tilanteessa, Vuorelma sanoo.

Taloustutkimus haastatteli Ylen kyselyyn yli 1  400 suomalaista. Virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »