REFRRER:path /

Katso kuvat! Ympäristöteema näkyi Linnan kutsuilla

Presidentti Niinistö: Ympäristö ja ilmasto paljon suurempi asia kuin yhden illan kannanotto. Linnan kutsujen teema Yhteinen ympäristömme näkyi paitsi tarjoilussa, koristeluissa, myös kutsuttujen joukossa sekä heidän puvuissaan.

Joel Maisalmi
Keskustan paltamolaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan tummansini-vihreän puvun valmistuksessa oli käytetty havusellupohjaista Arbron-kuitua. Puvun painokuvioissa näkyi kainuulainen luonto, metsä sekä Oulujärvi. Jarva kuvassa keskellä tulossa kättelemään presidenttiparia.

STT ja KS

Ympäristö ja ilmasto ovat paljon suurempia asioita kuin yhden illan kannanottoja, presidentti Sauli Niinistö sanoi toimittajille ennen itsenäisyyspäivän Linnan juhlien alkua.

Juhlien teemaksi on tänä vuonna valittu ympäristö.

– Toivoisin, että ylipäätään tämä asiakokonaisuus tulee tätäkin kautta muistutettua. Siitä tässä ennemminkin on kysymys, Niinistö sanoi.

Presidentti julkisti kuvan puolisonsa Jenni Haukion iltapuvusta tviittaamalla parin yhteiskuvan juuri ennen juhlien alkua. Emma Saarnion ja Helmi Liikasen suunnittelema puku on pelkistetty, vaalea ja suoralinjainen.

Iltapuku on valmistettu Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämällä teknologialla, jossa vaate tehdään ekologisesta ioncell-kuidusta. Ioncell-kuitua tehtiin pukua varten kesällä, minkä jälkeen kuidusta tehtiin lankaa syksyllä. Kangas kudottiin käsin.

Kun presidentiltä kysyttiin mielipidettä puvusta, hän vastasi naurattamalla toimittajia.

– Voinko minä olla siitä jotakin mieltä?

– Onhan se upea. Niin kuin aina, Niinistö jatkoi.

Kysymykseen lapsiperheenä elämisestä nykypäivän Suomessa Haukio vastasi kysymyksen olevan henkilökohtainen.

– Oikein hyvä on elää. Suomessa on hyvin järjestetty lapsiperheiden asema, Haukio sanoi.

Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että asenteet ja ilmapiirit olisivat lapsiperheille kannustavampia.

Presidenttiparin alkuvuodesta syntynyt Aaro-poika vietti illan isovanhempien hoivissa.

Kutsuttujen joukossa oli ehkäpä tavallista enemmän ympäristönsuojelulssa kunnostautuneita. Teema näkyi myös vieraiden pukuvuisssa, joiden materiaaleina oli käytetty paljon kierrätysmateriaaleja tai kierrätetty itse pukua tuunaamalla jo aiemmin Linnassa nähtyä vaatetta.

Rouva Jenni Haukion puku oli tehty koivupoihjaisesta selluloosasta, paltamolaisen keskustan kansanedustajan Marisanna Jarvan puvun valmistuksessa taas oli käytetty havusellua hyödyntävää Arbron-kuitua, jota Paltamoon suunniteltu BioCell Fibers aikoo tuottaa, mikäli saa ympäristö ja muut luvat kuntoon.

Ympäristöä ei ollut unohdettu tarjoilussa tai koristeluissa. Runsaassa tarjoilussa oli aiempaa vähemmän lihapohjaisia herkkuja.

Edit. klo 21.30: Muutettu otsikkoa, jatkettu juttua ja liitettyliuta kuvia.

Edit. klo 21.50: Liitetty uusia juttuja juhlavieraiden haastatteluista.

Edit. klo 22.41: Lisätty kuvia ja liitetty juttuja.

Edit. klo 23.06: Liitetty kuva paltamolaisen kansanedustaja Marisanna Jarvan (kesk.) havusellua hyödyntävästä puvusta.

Jätä kommentti