REFRRER:path /

Yön uutiskooste

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

STT, KOONNEET: KERTTU HEIKURA JA MINNA PULLI

Helsinki

Suomessa poltetaan jo liikaa jätettä – puolet yhdyskuntajätteestä päätyy polttouuniin

Suomessa poltetaan jätettä enemmän kuin valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoite olisi. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 polttoon päätyi yli 1,3 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä. Tämä tarkoittaa, että lähes puolet kaikesta yhdyskuntajätteestä poltettiin.

Viime vuoteen päättyneen valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoite oli, että jätteestä poltettaisiin kolmannes.

Ympäristöministeriö on tehnyt luonnoksen uudesta jätesuunnitelmasta, joka voi tulevaisuudessa vaikuttaa myös jätteenpolttoon.

Sähköverkkoyhtiö Caruna: Lähes kaikki Kiira-myrskyn aiheuttamista vioista korjattu

Sähköverkkoyhtiö Carunan mukaan lähes kaikki Kiira-myrskyn aiheuttamista vioista on korjattu. Voimakkaat tuulenpuuskat ja salamat aiheuttivat eilen vakavia tuhoja Carunan asiakkaille Keski- ja Länsi-Uudellamaalla.

Yhtiön mukaan puoliltaöin sähköttä oli enää alle 1  700 yhtiön asiakasta, kun enimmillään sähköttä oli noin 20  000 asiakasta.

Energiateollisuuden sähkövikakartan mukaan kaikkiaan Suomessa oli viiden aikoihin sunnuntaiaamuna reilut 11  000 asiakasta ilman sähköä.

Kiira-rajuilma aiheutti lauantai-iltana 85 tehtävää Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle

Kiiraksi nimetty voimakas ukkosrintama aiheutti lauantai-iltana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselle 85 tehtävää. Suurin osa tehtävistä oli vahingontorjuntatehtäviä. Tehtäviä oli etenkin Espoon ja Kirkkonummen alueilla.

Esimerkiksi Espoossa myrsky aiheutti iltakuuden ja yhdentoista välillä 63 tehtävää, pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Kaikista 85 tehtävästä 69 oli vahingontorjuntatehtäviä. Esimerkiksi tulipaloja oli puolestaan kahdeksan.

Kiira-rajuilma jätti Länsi-Suomen rauhaan ja suuntasi myöhään illalla etelästä kohti Kaakkois-Suomea.

Kysely: Valtaosa valtuutetuista uskoo kunnan tulevaisuuden paranevan

Kuusi kymmenestä kyselyyn vastanneesta kunnanvaltuutetuista uskoo, että oman kunnan tulevaisuus paranee nykyisellä valtuustokaudella. Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselyssä viidennes ei uskonut muutokseen. Noin kuudesosa vastanneista arvioi kehityksen heikkenevän.

Optimistisimpia olivat alle 30-vuotiaat ja ensimmäisen kauden valtuutetut.

Kysely lähetettiin touko-kesäkuussa sähköpostitse 7 902 valtuutetulle. Siihen vastasi 1 745 valtuutettua.

USA:n Charlottesvillen väkivaltaisuuksissa kuollut ainakin yksi

Yhdysvalloissa Charlottesvillen kaupungissa syttyi väkivaltaisuuksia valkoisten ylivaltaa kannattaneiden äärioikeistolaisten ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien välillä lauantaina. Ainakin yksi ihminen sai surmansa ja useita loukkaantui.

Kuolonuhri oli 32-vuotias nainen, joka sai surmansa, kun auto ajettiin väkijoukkoon. 19 ihmistä myös loukkaantui. Poliisi on ottanut kiinni autoa kuljettaneen miehen.

Lisäksi 16 ihmistä loukkaantui myös äärioikeiston edustajien ja vastamielenosoittajien välisissä kahakoissa. Poliisi on kertonut, että hoidettavina olleiden ihmisten vammat ovat vaihdelleet hengenvaarallisista lieviin.

Lisäksi kaksi poliisia sai surmansa lauantaina, kun helikopteri putosi Charlottesvillen laitamilla. Poliisiin mukaan turman syytä tutkitaan. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korean vapauttama kanadalaispastori palasi kotiin

Pohjois-Korean vapauttama kanadalaispastori on palannut Kanadaan, kertoivat Kanadan viranomaiset lauantaina paikallista aikaa. Pastori palasi Kanadaan lauantaina muutamia päiviä vapauttamisensa jälkeen.

Kanadalaispastori Hyeon Soo-lim, 61, tuomittiin eliniäksi pakkotyöhön Pohjois-Korean vastaisesta toiminnasta vuonna 2015. Kanada on kiistänyt pastoria koskevat syytteet jyrkästi.

Pohjois-Korean KCNA-uutistoimisto kertoi keskiviikkona, että pastori vapautettiin lääketieteellisistä syistä. Pastorin terveydestä ei ole kerrottu tarkemmin. (Lähde: AFP)

Pitkämäki heitti viidenneksi, Vetter juhli maailmanmestarina

Tero Pitkämäki on heittänyt viidenneksi keihäänheiton MM-finaalissa Lontoossa. Pitkämäen kauden toiseksi parhaalla tuloksella 86,94 hellinnyt viitossija on Suomen joukkueen ensimmäinen pistesija näissä maailmanmestaruuskisoissa.

Keihäänheiton vei nimiinsä kauden saksalainen tilastoykkönen Johannes Vetter. Hän hätyytteli 90 metrin viivaa voittotuloksellaan 89,89.

Tshekin heittäjät ottivat kaksi mitalia ja jättivät olympiavoittaja Thomas Röhlerin neljänneksi. Jakub Vadlejch oli toinen ennätyksellään 89,73, ja Petr Frydrych heitti pronssille samoin ennätyksellään 88,32.

Boltin uran päätösjuoksu päättyi jalkavammaan MM-Lontoossa

Pikajuoksija Usain Boltin ura sai dramaattisen lopun yleisurheilun MM-kisoissa Lontoossa. Bolt juoksi Jamaikan viestiankkurina 4×100 metrillä, mutta loukkaantui kesken matkan.

Bolt vetäytyy yleisurheilukentiltä lajin tunnetuimpana tähtenä. Hän voitti urallaan 11 maailmanmestaruutta ja kahdeksan olympiakultaa.

Miesten pikaviestin voitti isäntäjoukkue Britannia kauden kärkiajalla 37,47. Yhdysvallat oli toinen viisi sekunnin sadasosaa voittajille hävinneenä. Japani juoksi pronssille ajalla 38,04.

Susijengi avasi voittotilinsä, Erik Murphy heitti 15 pistettä Turkin kaadossa

Miesten koripallomaajoukkue avasi myöhään lauantaina voittotilinsä EM-kotikisoihin valmistavissa otteluissa. Suomi kukisti Turkin Italiassa 93–88 (54–37).

Turkki rynni jälkipuoliskolla 19 pisteen takaa pisteen päähän, mutta Susijengi piti päänsä pinnalla.

Susijengin Erik Murphy pelasi kesän parhaan pelinsä ja teki 15 pistettä.

Suomi jatkaa maaottelujaan ensi perjantaina kohtaamalla Prahassa Tshekin.

Jätä kommentti