REFRRER:path /
Brita ja Taneli Kekkonen asuivat vuosina 1956–57 Tukholmassa, jossa Taneli työskenteli lähetystöavustajana. Mukana oli myös Nigro-koira.

Brita Kekkosen tarina latistuu juoruiluksi

Pia Maria Montonen: Valtakunnan miniä – Brita Kekkonen

HH

257 sivua. WSOY 2014.

Brita Kekkonen (1927–2013) sai elää kiehtovan elämän. Aikansa keskeisen demaripoliitikon K.A. Fagerholmin tytär meni naimisiin maalaisliiton vahvan miehen, presidentti Urho Kekkosen pojan Tanelin kanssa ja tavallaan yhdisti kaksi kilpailevaa poliitikkosukua. K.A. Fagerholm oli se mies, joka hävisi Kekkoselle vuoden 1956 presidentinvaalit niukimmalla mahdollisella erolla, mutta ei näyttänyt kantavan asiasta kaunaa.

Taneli Kekkonen teki uraa diplomaattina, joten työ vei perhettä ympäri maailmaa: Moskovaan, Tukholmaan, Belgradiin, Washingtoniin, Roomaan, Varsovaan, Tel Aviviin. Kekkosen ura diplomaattina kuitenkin katkesi, kun hän jäi kiinni rattijuopumuksesta. Masennukseen muutenkin taipuvainen mies koki tilanteen niin nöyryyttävänä, että teki vuonna 1985 itsemurhan hirttäytymällä kylpyhuoneessa koiranremmiin.

Luulisi siis, että Brita Kekkosen elämäkerrasta syntyisi vääjäämättä kiinnostava kirja, joka myös valaisisi 1900-luvun suomalaista politiikkaa.

Valitettavasti toimittaja Pia Maria Montonen on Valtakunnan miniä -kirjassaan tyytynyt todella vähään. Lopputulos on hatara kokoelma sekalaisia muistoja enimmäkseen arkisista aiheista. Montonen tutustui Brita Kekkoseen tämän elämän loppuvaiheessa ja teki kirjaansa varten haastatteluja. Teoksen ongelmat saattavatkin johtua osin tästä: äänessä on iäkäs ja jo sairaskin nainen, joka heittelee piikkejä monien ihmisten suuntaan, mutta ei ole vähääkään kiinnostunut historian suurista linjoista. Toisin sanoen, kahvipöytäjuoruilun puolelle mennään.

Juoruissa on toki puolensa, mutta kovin kiinnostavia paljastuksia Valtakunnan miniä ei tarjoa. Esimerkiksi Sylvi Kekkosen ajoittain tylystä luonteesta on puhuttu ennenkin.

Tosin en muista aikaisemmin kerrotun, että presidentin puoliso nautiskeli ulkomailla erityisesti shoppailusta. Seurapiiriuutisesta käynee sekin, että 1970-luvulla Brita Kekkonen ihastui Maltalla Libyan johtajan Muammar Gaddafin komeaan olemukseen. Aviomies Taneli hermostui, koska pelkäsi vaimonsa joutuvan salamurhaajien luotien tielle.

Erik Ahonen

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti