REFRRER:path /

Kolumni: Luikurin laskijoita ja valehtelijoita

Seppo Turunen

Lapsenlapsistani nuorin, kolmevuotias vesseli on kova poika puhumaan. Kun hän aamulla aloittaa, puhetulva päättyy vasta joskus iltaunilla, ja sitä puhetta on todella riemullista kuunnella.

Kun ihminen on kolmevuotias, hänellä on myös kolmevuotiaan mielikuvitus. Tässä tapauksessa se saa papparaisen laskemaan joskus luikuria ja ihan vakavalta naamalta.

Muutama aika sitten poika joutui lääkäriin, joka tietysti alkoi kysellä kaverin kuulumisia.

– Olen viisivuotias, osaan uida ilman kellukkeita ja olen koko kesän uinut Kanarialla, kuului aivan vakavalta naamalta, eikä lääkärikään innostunut inttämään vastaan, sillä niinhän tuonikäisen pitääkin puhua ja kuvitella.

Entäpä, kun samanlaista luikuria laskettelee nykymaailman ainakin asemansa perusteella vallakkain mies? Entäpä, kun hän näkee virkaanastujaisiinsa saapuneiden määrän noin kolminkertaisina kuin muut?

Entäpä, kun mies, jonka puheista ei aina eikä kaikikseltaan tiedä, kumpi pää hänestä puhuu, syyttää mediaa päivittäin valeuutisten kertomisesta?

Nyt valeuutiset ovat meilläkin aivan käypää kieltä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väittää, että toimitukset, jotka ovat kertoneet, kuinka puolueen jäsenet osallistuivat uusnatsien Turun-marssiin, ovat esittäneet asiattomia vihjailuja.

– Ahkeralla toistolla vale muuttuu totuudeksi, Halla-aho sanoo, mutta hänhän sen toki tietää.

Halla-aholle on käymässä täsmälleen samalla tavalla kuin Timo Soinille kävi. Soini kasvatti silloisen puolueensa aina hallitusvastuuseen flirttailemalla niin halla-aholaisten kuin kaiken maailman rasistien ja äärioikeiston kanssa.

Halla-aho pyrkii toki todistamaan, että hänen puolueensa tekee täysin selväksi sen, ”millaisten arvomaailmojen kanssa ei kannata pyrkiä puolueen jäseneksi”, mutta kuka sitä uskoo, kun puolueen kansanedustajia nähdään äärioikeiston marsseilla.

Nyt on Halla-ahon vuoro pyristellä äärioikeiston kynsissä. Kannatus kannattaa ottaa, mutta jos yleispuolueena haluaa toimia, leimautua ei saisi.

Samaa yritti Soinikin, vaan ei onnistunut. Ikioma puolueluomus jäi muiden temmellyskentäksi.

Koska Soinilla tai hänen uudella puolueellaan ei ole enää sateenvarjoa ääriporukoille annettavaksi, siniset häviävät puoluekartalta seuraavissa vaaleissa.

Vaan yleisemmin.

Ilmapiiri niin Suomessa kuin Euroopassakin on kiristynyt järkyttävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Ihan tavallisen näköiset ihmiset huutelevat hävyttömyyksiä toisilleen eivätkä vain ns. sosiaalisessa mediassa.

Toden puhumisen väittämisestä valheiden levittämiseksi on tullut uusi normaali.

Se, mikä sopii kolmevuotiaille, ei todellakaan istu aikuisten ihmisten suihin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti