REFRRER:path /
Väinö Saikko, Aleksis Kivi, 1926.

Missä on Juntusen korjaama maalaus?

Irja Juntunen korjasi pommituksissa vaurioituneen Väinö Saikon Aleksis Kiven 1991.

Seppo Turunen

Vuonna 1991 sotkamolainen taidemaalari Irja Juntunen sai puhelun nyt jo edesmenneeltä tyttäreltään Matleena Juntuselta.

Joku Matleena Juntusen tuttava oli helsinkiläishuoneistoa remontoidessaan törmännyt Väinö Saikon vuonna 1926 maalaamaan Aleksis Kiveä kuvaavaan tauluun, jota vesi oli pahasti vahingoittanut.

Osaisiko äiti korjata maalauksen? Matleena kysyi, ja äitihän lupasi yrittää.

Maalaus oli vaurioitunut, kun talo, jossa se sijaitsi, sai Helsingin pommituksissa osuman vuonna 1944 ja vesi pääsi valumaan taloon ja maalauksen raamien ja kiilojen sisään.

Juntunen sai reippaan kokoisen, 2,70 metriä leveän ja 1,20 metriä korkean maalauksen käsiinsä vuonna 1991. Pakettiautosta kaivettiin esiin öljyvärityö, jonka alalaita oli mennyt pilalle 15 sentin korkeudelta.

Juntunen kuvasi maalauksen tarkkaan ja aloitti sen korjaamisen. Hän irrotti maalauksen raameistaan ja tarttui lastaan. Vahingoittunut maalipinta irtosi helposti yhtenä rullana.

Juntunen pohjusti puhdistetun kankaan uudestaan ja maalasi sen tarkasti ottamiensa valokuvien perusteella.

Sitten maalaus matkusti takaisin Helsinkiin.

Maalauksen myöhemmistä vaiheista Juntusella ei ole tietoa, sillä hänen työstä pitämänsä muistikirja on hävinnyt, eikä tytärkään ole enää kertomassa, mistä sitä voisi kysellä.

Väinö Saikko syntyi vuonna 1893 Viipurissa ja kuoli vuonna 1952.

Hän pääsi ylioppilaaksi 1916 ja valmistui agronomiksi 1924. Saikko opiskeli Helsingin yliopiston piirustussalilla 1916–1917 ja Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1918–1920 ja teki opintomatkoja ulkomaille aina Berliiniin, Pariisiin ja Lontooseen asti.

Alunperin agronomi Saikko työskenteli Hankkijan siemenosaston hoitajana, mutta vuodesta 1927 hän toimi vapaana taiteilijana.

Saikko osallistui neljästi Suomen Taiteilijain näyttelyihin. Muotokuvien lisäksi hän maalasi maisemia ja asetelmia.

Internetistä löytämieni tietojen mukaan Helsingin yliopiston Eteläsuomalaisella osakunnalla pitäisi olla hallussaan joku Saikon Aleksis Kivi -asetelma. Ei ole, mutta osakunnalla on hallussaan osakunnan merkkihenkilön, Aleksis Kiven pronssinen rintakuva. Se sijaitsee Eteläsuomalaisen osakunnan osakuntahuoneessa.

Osakunta juhlistaa Kiveä aina 10.10. juhlakulkueella.

Jos tiedät jotakin maalauksesta, ota yhteyttä osoitteeseen seppo.
turunen(at)kainuunsanomat
.fi.

Jätä kommentti