REFRRER:path /

Mitä tuumaa Matti Rönkä?

Simopekka Virkkula

Ilmastonmuutos on – tai ainakin sen pitäisi olla – vuosisadan uutinen. Siispä aihe, joka takuulla kiinnostaa tämänkertaista Tieto-Finlandian diktaattoria, uutisankkuri-kirjailija Matti Rönkää.

Mutta onko Hyvän sään aikana -kirja hänelle liiankin likeinen? Teoksen yli kahdenkymmenen tekijän listalta löytyy Reetta Rönkä, Matti Röngän tytär.

Jos olisin isä-Rönkä, en antaisi asian vaikuttaa.

Suomi on niin pieni maa, että parinkymmenen hengen porukkaan mahtuu aina yksi tuttu, kylänmies tai sukulainen.

EHDOKASLISTALTA löytyy myös kirja, joka on kuin suoraan Röngälle kirjoitettu. Martti Backmanin Vakoojat käsittelee aihepiiriä, jota Rönkä harrastaa: Suomen ja itänaapurin suhteita ja historiaa sekä niihin punoutuneita ihmiskohtaloita.

Backmanin henkilögalleriaan kuuluvat muun muassa Vähän veljekset, joiden vaiheita rajan molemmin puolin Rönkäkin on selvitellyt.

PASSELIA luettavaa ja katseltavaa Röngälle on myös Jenni Räinän ja Vesa Rannan Reunalla, tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä.

Röngällä on tapana mainostaa savolaisia sukujuuriaan ja toisaalta kasvuvuosiaan Outokummun Kuusjärvellä. Saipa mies maakunta-asenteestaan hiljakkoin Vuoden ulkopohjoiskarjalaisen tittelin.

Reunalla-kirjassa tosin liikutaan pääosin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, mutta syrjäseutujen elämänmeno on varmasti tuttu.

Röngällä on kolmisen viikkoa aikaa harkita ratkaisuaan. Kaikkien kirjallisuudenlajien Finlandia-voittajat julkistetaan 29. marraskuuta.

Jätä kommentti

  • Tuoreimmat