REFRRER:path /

Kamarimusiikki

Heinäkuussa Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset muusikot. Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma.

« »

Monipuolinen ja piristävän värikäs

Huilisti-säveltäjä Heta Ahon kantaesitys esitetään Kamarimusiikin viimeisenä päivänä.

Tatu Hilunen
Kamarimusiikki viehättää huilisti Heta Ahoa, koska sitä soittaessa muusikko saa olla sekä solisti että ensemblen osa. –Kukaan ei voi tulla siihen väliin, Aho sanoo.

Aino Tiirikkala

Äidin mielestä silakkainen, veljien mukaan värioksennus. Ystävien mielestä tosi outo, mikä on kuitenkin poikaystävälle ihan fine.

Näin alkaa huilisti Heta Ahon, 22, esittely Kuhmon Kamarimusiikin Iltasoitto-ohjelmavihkossa. Persoonallinen CV-kuvaus erottuu iloisesti teksteistä, joissa usein listataan kilpailumenestystä ja esiintymisiä arvostetuilla konserttilavoilla.

– Silakkainen on hellittelynimi ja veljien mielestä pukeudun oudosti, mutkaton Aho tarkentaa.

Aho, 22, laskee osallistuvansa Kamarimusiikkiin kuudetta kertaa: musiikkikurssien jälkeen neljättä kertaa taiteilijana. Tänä kesänä hän soittaa yli kymmenessä konsertissa. Viimeisenä festivaalipäivänä esitetään vielä hänen kantaesityssävellyksensä.

Vladimir Mendelssohn pyysi kesäfantasiaa cembalolle ja huilulle. Tehtävänanto sisälsi vielä teoksen pituuden, Aho kertoo sävellyksen tilauksesta.

Ennakkotiedoista poiketen Aho on antanut teokselle nimeksi syreenien latinankielisen nimen Syringa.

– Syreeni on minulle tärkeä kukka. Aina tapahtuu jotain tärkeää, kun ne kukkivat.

Aho sävelsi kantaesitysteostaan viime keväänä Pariisissa, jossa opiskeli Conservatoire national supérieur de musique et danse -koulussa. Opetuksen hän koki Suomea intensiivisempänä ja vaativampana, mutta samalla kannustavana.

Uudet opettaja pystyivät näkemään oppilaansa tuorein silmin ja tarjoamaan keinoja mennä eteenpäin.

Säveltämisestä nuori muusikko innostui jo Keski-Helsingin musiikkiopiston sävellystunneilla. Sibelius-lukiossa hän suoritti sävellysopintoja intensiivisesti.

18-vuotiaan Ahon ensimmäinen iso sävellys oli myyttinen rakkaustarina Himmerrä ja Valo, pienoisooppera sopraanolle, altolle, kertojalle ja kamariyhtyeelle. Myös libretto oli säveltäjän kirjoittama.

Säveltämistään Aho vertaa kuvanveistoon: alussa hän alkaa rapsuttaa materiaaliaan ja jotain ilmaantuu näkyviin. Työ etenee säveltäjän tietämättä, mihin matka päättyy.

Monipuolinen taiteentekijä on lisäksi käynyt kuvataidetunneilla nuoresta asti.

– Huilu vei eniten, ja olen käyttänyt siihen eniten aikaa. On myös helpompi elättää itsensä muusikkona kuin säveltäjänä, kuvataiteilijana tai runoilijana.

Nuoreksi ihmiseksi Aho on ehtinyt tehdä paljon. Yksi toimeliaisuuden salaisuuksista on, että keskittyy yhteen asiaan kerrallaan.

– Olen oikeasti aika hidas. Kun sävelsin tänne Kuhmoon, en soittanut samaan aikaan. Jos aikaa on ja innostun ideasta, teen maanisesti. Välillä pitää kuitenkin levätä.

Aho myös järjestää Helsingin Arabiassa pidettävää, tapahtumallista Eloa-festivaalia. Taiteellinen johtaja ei kuitenkaan ole Aho vaan fiktiivinen taitelijapersoona Edgar Aalto. Aho itse toimii yliassistenttina.

– Edgar Aalto on 100-vuotias runoilija, kaiken taiteen rakastaja ja charmantti hahmo, joka toivottaa kaikki vieraat tervetulleeksi.

Tapahtuman aikana kaikki festivaalin taiteilijat voivat esiintyä Edgarina. Ahon ajatuksena on, että kuvitteellinen hahmo on yleisölle helposti lähestyttävä keskustelukumppani.

Eloa-festivaalia järjestää myös Iltasoitossa mainittu poikaystävä, aliassistenttina. Kuhmon taiteilijoita hänkin: klarinetisti Taavi Oramo.

Heta Ahon kantaesitys Syringa esitetään Lentiiran kirkossa lauantaina 25.7. kello 16.30.

"Jos aikaa on
ja innostun ideasta, teen maanisesti."

Heta Aho

huilisti-säveltäjä

Säveltämistään Aho
vertaa kuvanveistoon: alussa hän alkaa
rapsuttaa materiaaliaan ja jotain ilmaantuu
näkyviin.

Kuka taiteilija

Heta Aho

Huilisti, säveltäjä ja monipuolinen taiteentekijä.

Syntynyt vuonna 1992 Helsingissä.

Opiskelee Sibelius-Akatemiassa. Aloittaa maisteriopinnot syksyllä Amsterdamin konservatoriossa.

Suosikkisäveltäjät: Leoš Janáček, Kaija Saariaho, Lotta Wennäkoski.

Perustanut Helsingissä 11.–-13.8. pidettävän Eloa-festivaalin.

Keksi tapahtuman fiktiivisen taiteellisen johtajan yläasteella tehdessään uskottavan kirjaesitelmän keksimästään romaanista.

Esiintyy vielä Kamarimusiikin konserteissa 20, 22, 38, 39, 54, 56, 61, 64 ja 69.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »