REFRRER:path /

Kamarimusiikki

Heinäkuussa Kuhmon valloittavat kamarimusiikki ja taiturilliset muusikot. Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma.

« »

Musiikkia lääkkeeksi — soittoa sairaille

Juuso Westerlund
Leikkisä Danel-kvartetti onnistuisi varmasti piristämään sairaitakin kuulijoita. Kvartetissa soittavat Vlad Bogdanas, Yovan Markovitch, Marc Danel ja Gilles Millet.

Kamarikriitikko Sari Kemppainen

Musiikin terveysvaikutuksia tutkitaan kiivaasti ympäri maailmaa. Eräät viisaat kreikkalaiset miehet tiesivät kuitenkin jo parituhatta vuotta sitten, että musiikkia voi käyttää ihmisen hoitamiseen.

Aristoteleen kerrotaan suositelleen ahdistuksesta kärsivälle rauhoittavaa huilumusiikkia, ja Pythagoras oli oivaltanut musiikin rytmillä olevan parantavia vaikutuksia. Nykyajan tiedemiehet ja -naiset ovat tulleet samoihin johtopäätöksiin. Musiikin avulla aivoinfarktista voi toipua nopeammin, vähentää dementian käytösoireita ja jopa tukea raittiina pysymistä.

Musiikki voi myös rauhoittaa levotonta, kiihdyttää joukkoja taistelussa (nykyisin lähinnä urheilukentällä) sekä vaikuttaa siihen, millaisia tavaroita keräämme kaupassa ostoskärryihimme.

Kun kuuntelemme tai tuotamme itse musiikkia, aktivoituvat aivoissamme useat eri alueet.

Yksi aivojen alue analysoi musiikin akustisia piirteitä kuten äänen korkeutta tai voimakkuutta, viereinen alue tulkitsee musiikin rytmiä, harmoniaa ja sävyjä, ja kun tarkkaavaisena seuraamme musiikkia, aktivoituu myös työmuisti. Kun tähän lisätään musiikin herättämät tunnetilat tai muistot, aktivoituu edelleen lisää aivoalueita.

Jos vielä innostumme tanssimaan musiikin mukana, saamme lähes koko aivokuoren toimimaan. Musiikin kuntouttavat vaikutukset aivosairauksissa perustuvat juuri tähän aivojen laaja-alaiseen aktivoitumiseen. Jo yksinkertaisen musiikin tuottamisen rytmi- tai kosketinsoittimella on todettu edistäneen halvaantuneen raajan kuntoutumista, ja oman mielimusiikin kuuntelemisen on todettu nopeuttavan kielellisistä häiriöistä toipumista.

Ja vaikka puhekyky olisikin mennyt, saattaa henkilö kuitenkin pystyä laulamaan. Kun aivohalvauspotilaan kävelyharjoituksiin on yhdistetty musiikki, on toipuminen edistynyt nopeammin kuin pelkästään fysioterapeuttisin menetelmin. Musiikin on todettu myös vähentävän aivoinfarktipotilaiden masennus- ja sekavuusoireita.

Laulamisen ja musiikin kuuntelun vaikutuksia on tutkittu myös dementiaa sairastavilla, ja tämä ihmelääke toimii jälleen. Potilaiden mieliala ja elämänlaatu paranivat, ja myös hoitavat omaiset jaksoivat paremmin.

Säännöllisen musiikkiharrastuksen on todettu vähentävän dementian kehittymisen riskiä. Miina Sillanpään säätiö on toteuttanut vuosina 2009-2011 Muistaakseni laulan -nimisen hankkeen, jossa toteutettiin musiikkivalmennusryhmiä muistisairaille vanhuksille, heidän omaisilleen ja hoitajilleen.

Tutkimusnäytöstä huolimatta musiikkia käytetään aivan liian vähän hoitavissa tarkoituksissa. Toki musiikkiterapiaa on ollut olemassa jo pitkään, mutta vain harvojen ulottuvilla. Koulujen kuorot ja orkesterit ovat käyneet ilahduttamassa vuodeosastojen vanhuksia silloin tällöin, mutta tämän lisäksi osastoilla voisi olla soittimia potilaiden tai hoitavan henkilökunnan soitettaviksi — ja CD-soittimia musiikin kuuntelua varten.

Monet hoitoalan ammattilaiset ovat nykyisiä tai entisiä musiikin harrastajia, ja ehkä tätä voimavaraa voisimme hyödyntää jotenkin.

2000-luvun alussa kehitettyä liikuntareseptiä ei lääkärikunta jostain syystä ottanut omakseen, joten jääköön lääkärin kirjoittama musiikkiresepti ajatuksen tasolle.

Meillä kullakin kun on omat musiikkimieltymyksemme, ja eniten kuntouttavia vaikutuksia on oman mielimusiikin kuuntelemisella. Vanhuuden varalle omaan hoitotahtooni aion kirjoittaa listan minulle tärkeästä musiikista: soittakaa Debussyn Pellavatukkainen tyttö, jos olen rauhaton. Liikkeelle ja laulamaan minut saatte PMMP:n tuotannolla.

Jääköön tässä kertomatta, mitä musiikkia en halua kuunnella nyt enkä hoitokodissakaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »