REFRRER:path /
Nick Delany
Rami Malekin roolityö Freddie Mercurynä tuotti hänelle parhaan miesnäyttelijän Golden Globe- palkinnon.

Seppo Turusen arvio: Tästä leffasta Freddie Mercury pitäisi

Onhan Bohemian Rhapsody suuri, teatraalinen ja äänekäs, mutta niin oli myös Queen.

Elokuva

Bohemian
Rhapsody
****

Queen kuuluu bändeihin, joita en ole koskaan aktiivisesti kuunnellut. En omista yhtään yhtyeen levyä, enkä edes C-kasettiaikaan nauhoittanut yhtään heidän biiseistään.

Silti tunnen heidän tuotantonsa läpikotaisin. Queenia ei yksinkertaisesti ole voinut välttää, ja miksipä olisi, sillä aina silloin, kun Freddie Mercury ja kumppanit soivat radiossa tai televisiossa, hidastun hetkeksi kuuntelemaan.

Bändissä on lumoa, jota ei ole monessa muussa, eikä se johdu mistään henkilökohtaisesta jälkiherännäisyydestä uutisista, jotka kertoivat, miten mies lauloi yhdessä Montserrat Caballén kanssa (yksi ehdottomista suosikeistani oopperalaulajien joukossa) tai miten hän kuoli lopulta AIDSiin.

Se johtuu vain ja pelkästään Mercuryn äänestä, bändin menevistä biiseistä ja, jos Bryan Singerin ohjaamaa ja Anthony McCartenin käsikirjoittamaa elokuvaa on uskominen, bändin vimmatusta tavoitteesta olla yhtä yhtyettä yleisönsä kanssa. Maailmanmestareitahan tässä ollaan, me kaikki.

Ei ole aivan yksinkertaista tehdä elokuvaa oikeasta ihmisestä, niin kuin me niin surullisesti olemme muutamista suomalaisista yrityksistä huomanneet. Vielä vaikeampaa on yrittää tehdä leffasta sellainen, ettei se vain kuvita päähenkilönsä elämäntapahtumia, vaan puhuu jostakin yleisesti inhimillisestä.

Bohemian Rhapsodyssa se yleisesti inhimillinen on pienen ja ujon zarathustralaisen kodin kasvattaman pojan tarve puhkaista reikä taivaaseen. Siihen hänellä on jo ääni ja visio. Enää tarvitaan bändi.

Bohemian Rhapsody alkaa ja loppuu Wembleyn Stadionilla heinäkuussa 1985 pidettyyn Live Aid -konserttiin, jonka Mercury ja Queen ovat missata, kun bändin keulakuva sekoilee Münchenissä kahta studioalbumia tehdessään.

Kuin ihmeen kaupalla – ja niitä ihmeitä on tässä tarinassa monta – Mercurylle sattuu sen verran selvä hetki, että hän ymmärtää, miten häntä käytetään hyväksi ja miten hänen paikkansa on bändin mukana tekemässä hyvää.

Loppu onkin bändin kohdalla jo toisen kerran historiaa. Jo kuolleeksi luultu monarkki elää ja voi ällistyttävän hyvin.

Alun ja lopun välissä on sitten hetkiä, jotka kertovat, miten pieneksi paki-pojaksi haukuttu taiteilija alkaa toteuttaa rock-musiikissa ennennäkemättömiä ja -kuulemattomia visioitaan.

Kun kyseessä on rock-elokuva, sen tekijät ovat ymmärtäneet, että jotkut biisit, paitsi kuusiminuuttinen nimikko, on kuultava kokonaan. Katsojat viedään levytysstudioihin ja konserttisaleihin. Koko ajan soi.

Olin etukäteen lukenut, että leffassa on paljon musiikkia ikään kuin korvaamaan tarinan onttoutta, mutta minä koin asian kyllä täysin toisin. Ei, en kaivannut yhtään useampaa otosta homoklubeista tai villeistä bileistä. Musiikki oli Mercurylle aina kaikkein tärkeintä, joten se on sitä myös tässä elokuvassa.

Sitä paitsi konserttiosuudet on toteutettu todella mallikkaasti. Harvoinpa katsoja tuntee olevansa näin mukana keikalla kuin vaikkapa Queenin vetoa Live Aidissa katsoessaan.

Siellä pieni paki-poika on vihdoinkin kotonaan, sadantuhannen paikalla olevan ja 1,5 miljardin televisiota katsovan ihmisen edessä. Jos se ei kerro unelman toteutumisesta, niin mikä sitten.

Seppo Turunen

Jätä kommenttiPikakelaus

Bohemian

Rhapsody

Ohjaus
: Bryan Singer, mutta vain osan elokuvan tekoajasta. Elokuva tehtiin loppuun ilman Singeriä.

Käsikirjoitus
: Anthony McCarten.

Näyttelijät
: Rami Malek, Aidan Gillen ja Lucy Boynton.

Ulkonäkö
: Juuri niin teatraalinen, kuin Queen-leffan pitääkin olla.

Äänet
: Nyt rokataan alusta loppuun.

Katsomistuntuma
: Innostunut.

Kenelle
: Queenin ystäville, mutta myös musikaalisten näkemystensä laajentajille.

Tähdet
: Neljä.

Queen

Perustettu
vuonna 1971.

Klassiseen
kokoonpanoon kuuluivat Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor ja John Deacon. Mercuryn kuoltua AIDSiin marraskuussa 1991 yhtye vaipui hiljaiseloon.

Yrittänyt
uutta tulemista Paul Rogersin ja Adam Lambertin kanssa, muttei ole onnistunut.

Tunnetuimpia
biisejä Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Will Rock You, We Are the Champions, Radio Ga Ga ja The Show Must Go On.