REFRRER:path /

Arvostelut

Arvostelut-aiheesta löydät kätevästi yhdestä paikasta Kainuun Sanomien tuoreimmat kulttuuri-arvostelut kuten elokuva-, kirja-, taide- ja teatteriarvostelut.

« »
Juuli Aschan
Rokan puoliso Lyyti (Paula Vesala) pääsee ensimmäistä kertaa kuviin Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntemattomassa.

Uusi Tuntematon esittelee kotirintaman

Aku Louhimies kaivaa kotijoukkoja sotilaiden takaa. Mukana on myös miehiä, joiden mielet sota mursi.

Elokuva

Tuntematon sotilas
*** 1/2

Ohjaus: Aku Louhimies.

Taitaa olla tarpeellista vähän selittää. Kun minä, meinaan, olen muitakin nähnyt ja kirjat lukenut.

Ei ole helppoa lähteä tekemään uutta tulkintaa ikoniseksi kasvaneesta teoksesta, mutta Aku Louhimies kuitenkin lähti.

Väinö Linna kirjoitti aiheesta ensin Sotaromaanin, jonka kustantaja editoi ihan järkevästi Tuntemattomaksi sotilaaksi vuonna 1954. Ensimmäisen elokuvan siitä ohjasi Edvin Laine heti vuonna 1955. Rauni Mollbergin vuoro oli 30 vuotta myöhemmin.

Suomalaisten mieliä ja historiantajua syvästi koskettaneesta tekstistä on tehty myös lukemattomia teatterisovituksia, joista Juha Luukkosen versio puolitoista vuotta sitten Kajaanin kaupunginteatteriin on näkemistäni ehdottomasti paras. Luukkosen tulkinnan parhaus kasvaa sen täysin uudesta ja koskettavasta näkökulmasta tuhannesti tuttuun tekstiin.

Kristian Smedsin

Kansallisteatteriin

tekemää versiota yritin katsoa televisiosta, mutta siihen 40-tuumainenkin telkkari oli liian pieni.

Louhimies on siis ollut vaikean paikan edessä. Komentopaikka pitäisi vallata, mutta kun käytössä on vain entisiä aseita, jos sitten kohteeseen ei koukata aivan toista kautta. Louhimiehelle se toinen reitti on kotirintama.

Louhimiehen kolmituntinen on alkupuolellaan uskomattoman tylsä. Ei ole kovinkaan omaperäistä panna Aku Hirviniemen Hietasta heiluttelemaan lakkiaan ja huutelemaan hyvästejä paloaukealle, kun se on kuitenkin nähty niin monta kertaa. Suohon sotkemisetkin me tiedämme, pojan pihinän ja hiilestä tehdyt ahvenat.

Laine valitsi elokuvansa virityksen liki patetiaan nousevan isänmaallisuuden. Mollberg puolestaan pyrki pasifistisesti näyttämään, että sota nieli nuoria miehiä, melkein poikosia.

Louhimiehen aikaan meillä on jo käytössämme tutkimusta siitä, mitä kotirintamalla tapahtui tai miten sota mursi miesten mieliä. Kaikeksi onneksi Louhimies tarttuu uuteen tietoon ja kirjoittaa Jari Olavi Rantalan kanssa Linnan tekstiin aivan uusia tapahtumia ja tähän asti vain niminä vilahtelevia hahmoja, kokonaisen kotirintaman.

Kotirintamalta Louhimies esittelee kolme naista, Antero Rokan Lyytin (Paula Vesala), Kariluodon (Johannes Holopainen) Sirkan (Marketta Tikkanen) ja vilaukselta Koskelan (Jussi Vatanen) äidin (Sara Paavolainen).

Heistä Lyytin tehtävä on kuvata miehestään ja perheestään huolissaan olevaa kansannaista, kun Sirkka saa todentaa sen ristiriidan, joka rintaman ja kotirintaman välillä oli suhteessa Suomen armeijan mahdollisuuksiin voittaa.

Se ero oli valtava. Kotirintamalla elettiin kaikenkattavan sankaripropagandan sokaisemina, kun rintamamiehet tiesivät, missä olivat ja mitä oli tulossa.

Yhden asian Louhimies Linnaa oikoessaan hukkaa tai sitten sillä ei ole tälle sotaa kokemattomalle ja globaalille sukupolvelle enää mitään merkitystä. Kun Tuntemattoman sotilaat ovat tähän asti aina tulleet jostakin puolelta Suomea, uuden elokuvan sankarit ja roistot ovat jotenkin vain yleissuomalaisia.

Vielä viimeisellä viikolla ennen varsinaista ensi-iltaa Louhimies on teknisen porukkansa kanssa jälkiäänittänyt joitakin repliikkejä, joita jotkut koekatsojat eivät kuulema ole ymmärtäneet. Yleissuomalaisuus sen kun korostuu. Itse näin korjaamattoman version, eikä minulla ainakaan ollut mitään vaikeuksia ottaa puheesta selvää.

Kovin moni kaikille tutuista Tuntemattoman sankareista jää Louhimiehen versiossa muutaman hätäisen repliikin tai huitaisun varaan, mutta se on ohjaajan valinta ja ihan hyvä niin.

Kun Louhimies likipitäen hylkää Riitaojan ja Honkajoen ja tekee Lammiosta melkein näkymättömän, hän voi nostaa Rokan Anttia (Eero Aho), eikä voisi viisaammin tehdä. Ahossa Louhimiehellä on niin loistava tulkitsija, ettei paremmasta väliä.

Ahon Rokka ei ole pelkkä purnari ihan vain ilokseen eikä hullunhauska karjalanmurteen vääntäjä tai tunteeton tappaja.

Ahon Rokka on myös hulluuden partaalle ajautuva tarpeettomaan ja hävittyyn sotaan pakotettu mies, jonka mieltä painaa koko ajan huoli Kannakselle jääneestä perheestä.

Louhimiehen Rahikainen (Andrei Alén) on muuten lähinnä sitä kuvaa, jonka Linna sutkista kauppamiehestä ja ruumiinryöstäjästä antaa. Sormusten herran Klonkkuhan se siinä, Karjalan metsissä. Katsokaa vaikka ja katsokaakin tarkkaan.

Kun jotakin elokuvaa kuvataan Suomessa poikkeuksellisesti 80 päivää ja kun sen tekemiseen käytetään rahaa hyvinkin kolmen tavallisen näytelmäelokuvan verran, soisi, että kaikki on kunnossa kuvia myöten, vaan kun ei ole.

En tiedä, miltä teistä muista tuntuu, kun uskottelette itsellenne katselevanne talvista kohtausta jostakin Syvärin erämaista, kun samassa kuvassa näkyy paitsi kahden karkurin teloitus, myös tuonaikaiseen Itä-Karjalan infrastruktuuriin varmasti kuulumaton sähkölinja. Minusta kyse on huolimattomuudesta.

Vähän samalla tavalla ihastelemme Rokan pirtin öljylampun pehmeitä värisävyjä, kun talon takapihalla seisoo kuitenkin sähköpylväs.

Pieniä asioita, sanoisi joku, totta, mutta kokonaisuuden kannalta täysin turhia virheitä.

Seppo Turunen

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »

Pikakelaus

Tuntematon

sotilas

Ohjaus
: Aku Louhimies.

Käsikirjoitus
: Aku Louhimies ja Jari Olavi Rantala Väinö Linnan romaanista vuodelta 1954.

Näyttelijät
: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén, Matti Ristinen, Diana Pozharskaya, Max Ovaska, Kimi Vilkkula, Severi Saarinen, Eino Heiskanen, Jarkko Lahti, Akseli Kouki, Marketta Tikkanen, Eemeli Louhimies, Elias Gould, Annika Stenvall, Oskar Pöysti, Janne Virtanen, Pirkka-Pekka Petelius, Turkka Mastomäki ja Hemmo Karja.

Kuvaus
: Mika Orasmaa F.S.C.

Erikoistehostesuunnittelu
: Duncan Capp.

Digitaaliset erikoistehosteet
: Troll.

Lavastus
: Petri Neuvonen ja Mikko Kuivasto.

Puvut
: Marjatta Nissinen.

Maskeeraus
: Salla Yli-Luopa.

Leikkaus
: Benjamin Mercer.

Äänet
: Kirka Sainio.

Sävellys
: Lasse Enersen.

Talvikuvaukset
tehtiin kevättalvella Vuosangassa.

Kuvauspäiviä
kaikkiaan 80. Budjetti reilut seitsemän miljoonaa euroa.

Aikaisemmat
elokuvat: Edvin Laine vuonna 1955 ja Rauni Mollberg 1985.

Ulkonäkö
: Rahalla saa laatua. Muutamat klaffivirheet häiritsevät.

Äänet
: Sotilaiden murretaustat lähes hävitetty.

Katsomistuntuma
: Alussa pitkästynyt, kotirintaman mukaan ottamisesta vakuuttunut.

Kenelle
: Melkein kaikki kai tämän käyvät katsomassa.

Tähdet
: Kolme ja puoli.