REFRRER:path /

Uuteen sairaalaan taidetta 16 tekijältä

Kainua - Kainuun uusi sairaala -allianssi
Havainnekuva uuden sairaalan kuntoutuskadusta, jonka varteen sijoitetaan Reetta Partasen veistoksia.

Seppo Turunen

Kainuun uuden sairaalan tilausteosten kuvataiteilijat on valittu. Avoimeen taiteilijahakuun ilmoittautui lähes 250 ehdokasta, joista haastattelujen ja aiemman tuotannon perusteella hankkeen luonnosvaiheeseen valittiin 15 taiteilijaa ja yksi taiteilijaryhmä.

Valinnoissa painotettiin paikallisia kuvataiteen ammattilaisia, ja lähes kaikki valituista työskentelevät tai ovat kotoisin Kainuusta.

Sairaalaan tilataan sekä itsenäisiä että rakennukseen tiiviisti liittyviä taideteoksia yhteensä 400 000 eurolla.

Taidehankinnat muodostavat kokonaisuuden nimeltä Sydän metsässä, joka ulottuu piha-alueelta sisätiloihin.


Valitut kuvataiteilijat tekevät elokuuhun mennessä suunnitelmistaan tarkemmat luonnokset, joissa he esittävät suunnitelman teosten toteutuksen yksityiskohdista. Teokset luovutetaan tilaajalle vuosien 2019 ja 2021 aikana rakennuksen valmistumisaikataulun mukaisesti.

Uuden sairaalan tilausteokset ja taiteilijat ovat:

Pääsisäänkäynnin edusta, veistos: Pertti Ohtonen, kuntoutuspiha, veistos: Henri Ijäs, julkisivun valotaideteos ja kattotasanteiden teosten valaisu: Jukka Laukkanen, kattotasanteiden tilataideteokset ja pääaulan veistos: Mayumi Niiranen-Hisatomi, sisäkadun porrasalue, tilataide: Tuija Heikura, interiööri ja opastava taide, graafinen suunnittelu: Taiteilijaryhmä Naapurit (Jussi Karjalainen, Ilja Karsikas, Willem Heeffer), hiljentymishuone, puureliefi: Niina Kestilän, osaamiskeskus, biotaide: Silja Selonen, osaamiskeskus ja ravintola, keramiikkataide: Ulla Harju, mielenterveys- ja päihdeyksikkö ja kehitysvammaosasto, yhteisötaide: Urho Kähkönen, kirurgian pkl / toimenpideyksikkö, paperitaide: Anni Arffman, osastosairaala 6 krs, tilataide: Riikka Keränen, osastosairaala 7 krs, digitaalinen kudontakollaasi: Tuija Teiska, kuntoutuskadut 5 – 7 krs, veistotaide: Reetta Partanen, lasten ja nuorten psykiatria, lavastustaide: Markku Hernetkoski, lasten ja nuorten osasto, maalaustaide Sanna Vihanto (Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto on myöntänyt 15 000 euroa lasten ja nuorten osaston taideteosten toteuttamiseen).

Taideteema vahvistaa sairaalan puurakentamista, materiaalivalintoja ja sisustuskokonaisuutta. Kainuulaisen metsän ja luonnon sekä vahvan kulttuuriperinnön halutaan näkyvän myös sairaalan taiteessa.

Uuteen sairaalaan sijoitetaan lisäksi teoksia Kainuun soten taidekokoelmasta sekä lahjoitus- ja lainateoksia. Sairaalan on varattu myös alue paikallisten taiteilijayhteisöjen vaihtuvia näyttelyitä varten.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti