REFRRER:path /

Vakavuus ja riehakkuus vaihtelevat uudessa Eino Leino -draamakonsertissa

Seppo Kämäräinen
"Menkää naimisiin", kehottaa Eino Leino (Martti Niskanen) L. Onervaa (Eija-Riitta Airo-Karttunen), kun tämä kysyy, mitä runoilija suosittelee hänelle elämänuraksi.
Kansallisrunoilijamme Eino Leinon lapsuutta ja nuoruutta kuvaava draamakonsertti Laulavia latvoja – syviä juuria saa jatkoa.

Konserttisarjan toinen osa Unelmien maa – Eino Leino ja Suomen luominen kertoo alkuosassaan Leinon nuoruuden ajasta, perheen, kodin ja kotiseudun tärkeydestä sekä suomalaisen kansallistunnon rakentumisesta. Ensimmäinen näytös kuvaa myös Leinon koulunkäyntiä Kajaanissa ja opiskeluvuosia Hämeenlinnassa.

Konsertin toisessa osassa muutetaan Helsinkiin, missä alkaa kiihkeä elämä runoilun, pakinoinnin ja kirja- ja teatteriarvostelun parissa. Myös ravintolaelämä tempaa Einon mukaansa – houkutukset ovat suuria.

Tällaisia teemoja käsittelee Unelmien maa uusien tekstien ja laulujen kautta. On syntynyt viihdyttävä, jopa karnevalistisia piirteitä sisältävä draamakonsertti. Eino Leinon terävät runot saavat arvoisensa tulkinnan. Risto Vähäsarja on loihtinut konserttiin kymmenen uutta laulua.


Kansalaissodan tuoma pettymys näkyy alakuloisissa lauluissa, nuoruuden ihanat ajat soivat lyyrisissä tunnelmakuvissa. Vakavuus ja riehakkuus vaihtelevat ja siirtävät yleisön tehokkaasti tunnelmasta toiseen. Ohjaaja Anne Ballini

on löytänyt näyttelijöiden suorituksiin aivan uusia ulottuvuuksia.

Unelmien maa –draamakonsertin taustalta löytyy viime vuodesta tuttu ryhmä. Eino Leino –seura on tuottajana, Seppo Kämäräinen käsikirjoittajana ja kertojana, sävellyksistä ja säestyksestä vastaa Risto Vähäsarja ja ohjauksesta Anne Ballini. Asiantuntijana toimii Esko Piippo. Eino Leinoa esittää Martti Niskanen, muissa rooleissa Eija-Riitta Airo-Karttunen, Sisko Haataja ja Juha Vähäsarja.

Esityksen ensi-ilta on Paltaniemen kesäteatterissa su 16.7. klo 16.00.

Muut esitykset: Vaala, Välisen kivinavetta 23.7. klo 14., Sotkamo, seurakuntatalo 30.7. klo 18., Paltamo, kesäteatteri 6.8. klo 15 ja Kuhmo, Kuhmo-talo 17.9. klo 17.

Konsertissa on väliaika.

Jätä kommentti