REFRRER:path /

Herätkää, metsät hävitetään!

Alussa iloitsin kuullessani Suomen hallituksen biotaloushankkeista. Vihdoinkin jotain, mikä ottaa ympäristön ja kestävän kehityksen huomioon.

Nyttemmin minulle on selvinnyt, ettei taitavasti harhauttavalla sanalla ole mitään tekemistä luonnon kunnioituksen tai ympäristönsuojelun kanssa, vaan päinvastoin.

Biotalouden myötä metsät kaikkialla Suomessa pistetään armotta mataliksi. Tämä on nähtävissä maisemassa jo nyt teiden varsilla ja jopa saaristossa, missä puu kasvaa usein karuissa olosuhteissa hitaasi samoin kuin Lapissa.


Isot uudet puuta käyttävät voimalat esim. Naantalissa, puhumattakaan sellutehtaista Äänekoskella ja Kemissä –  joka on kiinalaisten omistama –  tarvitsevat rekkalasteittain puupolttoainetta päivässä. Mikään ei tunnu riittävän kattamaan uuden biotalouden tarpeita.

Jos metsät saadaan vielä myllätyllä maaperällä kasvamaan, niistä tulee väistämättä puupeltoja, joissa kasvatetaan mahdollisimman nopeasti huonolaatuista puuta.

Työllisyys voi joksikin aikaa parantua, kun uusia teollisuuslaitoksia rakennetaan, mutta niitä käyttämään ei tarvitakaan yhtä paljon ihmisiä. Hyötyjä on jo muutenkin erittäin hyvätuloinen luokka tai sitten varat menevät ulkomaisten sijoittajien taskuun.

Tällä kertaa tuhot vain ovat korvaamattomat esim. vanhojen metsien tai vesistöjen tuhoutuessa. Mikä on vaikutus ilmastonmuutokseen, luonnon monimuotoisuuteen ja lopulta ihmisen hyvinvointiin?

Nykyisin puhutaan paljon luonnon terveyttä edistävästä ja rauhoittavasta vaikutuksesta jo esim. lyhyen metsässä oleskelun jälkeen. Tällaista ei ihmisessä tapahdu avohakkuumailla. Kuka haluaisi oman lähimetsänsä muuttuvan risupelloksi?

Olen ihmetellyt, miksei suomalaisen luonnon tuhoamisesta nouse enempää keskustelua ja jopa kansanliikettä luonnon puolesta?

Nykyinen hallitus on purkanut luonnonsuojelulakeja tiuhaan tahtiin ja edistää luonnon häikäilemätöntä hyväksikäyttöä. Toiminta jatkuu samanlaisena, jos me suomalaiset emme sitä pysäytä. Jäävätkö lapsillemme perinnöksi kaivosten saastuttamat vedet ja autio maa?

Riitta Näntö

Turku

Biotalouden myötä

metsät kaikkialla

Suomessa pistetään

armotta mataliksi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti