REFRRER:path /

Kuollut mies kävelee

Henkilöstä, jonka tiedetään joutuneen irtisanotuksi tai joka on tuomittu kuolemaan, sanotaan että kuollut mies kävelee. Kylmäävä sanonta sopii mainiosti muihinkin tilanteisiin, esimerkiksi uusiin, perusteilla oleviin maakuntiin.

Alunperin on ollut tarkoitus, että maahan tulee 18 aluehallintoyksikköä eli maakuntaa. Kainuu on yksi niistä.

Eduskunta päättää maakunnista mahdollisesti tänä syksynä. Mutta jo sitä ennen muun muassa uudistusministeri Anu Vehviläinen ja uudistuksesta vastaava korkein viranhaltija Päivi Nerg ovat antaneet ymmärtää, että myöhemmin maakuntien määrää voidaan taloudellisista syistä pienentää.

Maakuntien toiminta on tarkoitus rahoittaa valtion varoista ja maakunnan asukkailta kerättävillä maksuilla. Maakunnan lakkauttaminen olisi mahdollista, jos maakunta ei selviydy taloudellisesti ilman valtion lisärahoitusta.

Pienenä maakuntana Kainuu voi hyvin joutua – se voidaan ajaa – tällaiseen tilanteeseen. Toinen samanlainen maakunta on asukasluvultaan vielä pienempi maakunta eli Keski-Pohjanmaa.

Luulisi, että vehviläiset ja nergit eivät pohdi jo ennen eduskunnan päätöstä joidenkin maakuntien lakkauttamisia lämpimikseen tai poliittista pöljyyttään. Ehkä motiivi selviää, kun eduskunta pääsee käsittelemään maakuntauudistusta. Ovatko pienimmät maakunnat jonkinlaista kauppatavaraa vai mistä nämä puheet tulevat?

Kainuu voi saada maakuntansa, mutta siitä saattaa tulla lyhytikäinen kulkija. Jos Kainuusta olisi tullut oma lääni vuonna 1986, jolloin hillotolppa oli kielenmitan päässä, lääni olisi lakkautettu jo vuonna 1997. Silloin perustettiin suurläänit. Ne korvattiin vuoden 2010 alusta lähtien aluehallintovirastoilla.

Miten käy tulevaisuudessa maakuntien? Toistuuko läänien historia?

Aluehallinnon hautausmaalle kuopataan niin tosivainajia kuin täyttymättömiä toiveitakin.

Ismo Heikkinen

Kajaani

Jätä kommentti