REFRRER:path /

Kyllä minä mieleni pahoitin

Juha Neuvonen / arkisto
Kirjoittaja on huolissaan suunnitelmista siirtää rintasyöpäleikkaukset pois Kainuun keskussairaalasta.
Järkytyin kun luin Kainuun Sanomista uutisen Pohjois-Suomen Erva-alueen suunnitelmista siirtää rintasyöpätapausten hoito joko Kokkolaan tai Rovaniemelle!

Kainuuseen on valmistumassa uusi upea sairaala kaikkine nykyajan vaatimuksineen. Myös leikkaussalit, kuvantaminen sekä muut tutkimustilat on varusteltu viimeisen päälle. Nykyiselläänkin KAKS:ssa hoidetaan hyvin ja huolella sekä erityisen nopealla aikataululla syöpäpotilaita. Koen, että mainitussa asiassa on kyse rahasta ja samalla naisten oikeuksien rikkomisesta. Rintojen leikkaaminen, sekä siihen kuuluvat hoidot ovat raskaita ja henkinen kantti on lujilla. Mihin tämä keskittäminen johtaa? Keskittyvätkö Pohjois-Suomen sairaalat tautien mukaan? Lihavat tuonne, laihat tänne ja muuten vaan sairaat jonnekin muualle!

Potilas oli kipuillut polvensa kanssa viime maaliskuusta asti odottaen proteesileikkaukseen pääsyä. Toinen polvi oli leikattu jo muutama vuosi sitten ja tulokset olivat erittäin hyvät. Leikkaus tehtiin KAKS:ssa, mutta niin, että kirurgiortopedi tuli OYS:sta. Potilaamme odotti kirurgian polille pääsyä maaliskuusta heinäkuulle, jolloin ortopedi sanoi, että leikataan, mutta nyt on sovittu, että sairaalloisesti ylipainoiset leikataan Oulussa. Vielä annettiin ehto, että painoa pitää pudottaa 7 kiloa. Siis sairaaloiden välillä oli sovittu näin kysymättä miltä se tuntuu potilaasta. Lähete lähti ja potilas pääsi katsottavaksi Ouluun Avohoitokeskukseen viiden kuukauden päästä nyt, Joulun alla.

Painoa oli pudotettu, mutta ensimmäinen sana oli, että pitää laihtua 13 kiloa ja aloittaa liikunta. Potilas lupasi tehdä näin etsien niitä liikuntamuotoja, joita kipeällä polvella voisi tehdä. Ruokavalion hän oli jo korjannut mahdollisimman hyväksi. Potilas kertoo, että olihan se kokemus maalta tulleelle, kun siellä ei oltu ihmisiä, vaan valotaululle tulevia numeroita. Tiedetään kyllä nykyiset intimiteettisuojalait, mutta mieleen tulee, etteivät lääkärit tai hoitajat huuda nytkään ihmisiä tyyliin, sinä sokeritautinen tai sinä syöpäpotilas tule tänne! Kaiken huippu, potilas jäi lääkärin oven taakse odottelemaan, kun arveli lääkärin kutsuvan sisälle. Peli oli sitten siinä vaiheessa menetetty. Harmitti miten tyhmä voi olla?

On järkyttävää, miten Pohjois-Suomen vähäväkisillä alueilla joudutaan kilpailemaan potilaista. Mutta en pidä siitä, että Oulu yrittää jallittaa potilaita mahdollisimman paljon Kainuusta. Oulun seutu on koko Suomen mittakaavassa vaurasta ja kasvavaa aluetta. Luulisi potilaiden riittävän. On suurta viisautta tuoda erikoislääkäri Kajaaniin hoitamaan riskipotilasta uusin laittein ja toimivin tiloin.

Aila Alasalmi

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti