REFRRER:path /

Lapsia kannattaa kannustaa lukemaan kirjoja

Kainuun Sanomat / arkisto
Kirjoittaja muistuttaa, että hyvä lukutaito edesauttaa myös oppimista.
Viime aikoina on runsaasti julkisuudessa keskusteltu poikien heikosta lukutaidosta ja haluttomuudesta lukemiseen tietokonepelien syrjäyttäessä lukemisen.

Itse huolestuin kesällä helsinkiläisessä lähiössä myös tyttöjen heikosta lukemiskyvystä, kun ekaluokkalainen sukulaistyttö luki hyvin hitaasti ja hänen viidestä kaveristaan yksi tyttö osasi lukea jonkin verran ja kolme tyttöä lainkaan.

Kysyin tytöltä, miten hän innostuisi kesälomalla lukemaan ja yhdessä päädyimme ratkaisuun, että hän saisi taskurahaa 5 euroa jokaisesta lukemastaan kirjasta ja jos lukisi pikkuveljelleen ääneen 6 euroa. Kesän päätyttyä tyttö oli lukenut 10 kirjaa, ja elokuussa opettaja kiitteli koulussa hyvää toisluokkalaisen lukutaitoa. Ansaitut rahat lapsi sai käyttää mieleisiin ostoksiin.

Samanlaisen sopimuksen tein kainuulaisen 8-vuotiaan pojan kanssa ja espanjalaisen 12-vuotiaan pojan kanssa. Molemmat pitivät kovasti tietokonepeleistä ja sen vuoksi kirja oli harvoin käsissä joitakin sarjakuvalehtiä lukuun ottamatta. Molemmat ottivat haasteen vastaan. Syyskuussa kainuulaispoika oli lukenut 15 kirjaa ja espanjalaispoika 3 kirjaa. Lukunopeus oli molemmilla kasvanut kovasti ja innostus lukemiseen kova. Kainuulaispojan 4-vuotiaana lukemaan oppinut velikin halusi ryhtyä ”tienaamaan lukemalla kirjoja”, ja sovimme myös esikoululaisen kanssa, että hän raportoi minulle lukemisiaan ja saa taskurahaa.

Oma innostukseni motivoimaan lasten lukemista tulee lapsuudestani, jolloin opittuani 4-vuotiaana lukemaan äitini järjesti niin, että ”kukko muni karamelleja lukemieni kirjojen väliin” ja se kyllä innosti minua ja kavereitanikin lukemaan.

Hyvä lukutaito edesauttaa myös oppimista, jonka olen elämäni aikani huomannut. Ja lukunopeutta olen tietoisesti kehittänyt fotolukemiseen tehdessäni väitöskirjaa ja joutuessani lukemaan paljon.

Toivoisin, että muutkin kummit, mummit, lasten vanhemmat ja ystävät ottaisivat käyttöön keinoja lasten lukemisen parantamiseksi.

Eija Huotari

Jätä kommentti