REFRRER:path /

Leikkausten keskittämisestä on päätetty Sipilän hallitusohjelmassa

Anne Huotari

Kainuun Sanomien artikkelissa (27.12.18) Kainuun soten synnytys- ja naistentautien ylilääkäri Ritva Keravuo ihmettelee rintasyöpäleikkausten siirtämistä Kokkolaan ja ennen kaikkea sitä, että toiminnan laadulla ei ole merkitystä, kun siirtopäätöksiä tehdään.

Ymmärrän ylilääkärin huolen. Keskustan perheministeri Saarikko allekirjoitti keskittämisasetuksen 24.8.2017 ja sillä hän toteutti osan Sipilän hallitusohjelmassa olleesta 350 miljoonan euron erikoissairaanhoidon säästötavoitteesta.

Keskittämisasetuksessa määriteltyjä leikkausmääriä ja asetuksen seurauksia käsiteltiin pohjoisen erityisvastuualueen (erva-alue) sairaanhoitopiirien puheenjohtajistojen kokouksessa Hyrynsalmella jo elokuussa 2017. Kainuun soten virkamiesjohto ja ylimmät päättäjät ovat tienneet jo pitkään keskittämisasetuksen ongelmista. Sitä en tiedä, millainen strategia Kainuun sotessa asian tiimoilta silloin tehtiin.

Yritin vuosi sitten vaikuttaa säästöpäätökseen myös kansanedustaja Marisanna Jarvan kautta, sillä olin huolissani Pohjois-Suomen keskussairaaloiden leikkausten lakkautuksista ja päivystyksen toimivuudesta niiden jälkeen. Jarvan vastaus minulle oli, että erityisvastuualueella on velvollisuus huolehtia leikkaustoiminnasta järjestämissopimuksessa. Todellakin, siitä sovitaan järjestämissopimuksessa, jota pohjoisen alueelle ei ole saatu aikaan vieläkään, vaikka siirtymäaikakin on jo loppunut. Eikä järjestämissopimus olisi lainkaan auttanut siihen, että keskittämisasetus oli liian kireä. Ainut järkevä ratkaisu olisi ollut silloin, että keskittämisasetus olisi purettu ja erva-alueet olisivat itse saaneet tehdä ratkaisut, missä ja mitä leikataan ja tässä olisi pitänyt laadun olla ensisijainen peruste ja huomioida pitkät välimatkat.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä asiaa on pohdittu paljon ja uuden johtajan Ilkka Luoman johdolla maaliskuun 2018 erva-alueen sairaanhoitopiirien hallitusten yhteiskokouksessa esitettiin toimintamalliksi osuuskunnan perustamista Pohjois-Suomen erva-alueelle. Tämä siksi, että saataisiin pelastetuksi se, mitä pelastettavissa on. Minulle on jäänyt käsitys, että asiasta on keskusteltu Kainuussa todella vähän, vaikka aikaa on ollut. Ministeri Saarikkoonkin olisi pitänyt yrittää vaikuttaa viime vuonna asetuksen purkamiseksi. Nyt olemme kuitenkin päätöksentekovaiheessa leikkausten työnjaon suhteen. Päätös on vaikea, sillä kaikki joutuvat luopumaan.

Marraskuussa 2018 sairaalapäivillä Helsingissä kysyin STM:n lääkintöneuvos Timo Keistiseltä, miksi keskittämisasetuksen tiukilla leikkausmäärillä heikennetään keskussairaaloita ja niiden päivystysleikkaukset ovat vaarassa, kun erikoislääkärit mahdollisesti siirtyvät sairaaloihin, joissa leikkauksia tehdään päiväaikaan. Keistinen vastasi, että valtiovarainministeriö on kirjoittanut Sipilän hallitusohjelmaan nämä 350 miljoonan euron säästöt erikoissairaanhoidosta, ei STM. Tässä on vastaus myös ylilääkäri Keravuolle. Suomessa keskussairaaloiden leikkaustoiminnan määriä ja laatuakin näyttää ohjaavan säästöjä etsivä valtiovarainministeriö, eikä sosiaali- ja terveysministeriö. Valitettavasti.

Minulle on jäänyt käsitys, että asiasta on keskusteltu Kainuussa todella vähän, vaikka aikaa on ollut.

Jätä kommentti