REFRRER:path /

Loisteen pomojen venkoilu

Arkisto
Kirjoittaja vaatii ”jotain rotia” Loisteen siirtomaksujen korotuksiin.
Nyt kun Loiste on jälleen nostamassa siirtomaksujaan ja asiasta aiheellisesti ja luonnollisesti on noussut kiukkua maksajien joukossa, ovat Loisteen pomot, kuka mitenkin, jälleen yrittäneet selitellä asiaa.

Loisteenkin pomot lienevät hyvin tietoisia siitä, että osakeyhtiön tehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa.

Tätä voiton tavoittelua yhteiskunta on sähkönsiirron osalta monopolin vuoksi rajannut kuuteen prosenttiin neljän vuoden arviointijaksoissa.

Loiste joutuu hankkimaan omistajilleen siirtyvän liikevoittonsa pääasiallisesti sähkönsiirrosta, koska sähköenergian myynti, myyntikatteella mitattuna, ei viime aikoina ole ollut kovin onnistunutta.


Loiste ei onnistunut myymään sähköään edes omille omistajilleen.

Lainsäädännöstä on vuoteen 2029 mennessä tulossa rajoitteita sähkökatkosten kestolle, jonka vuoksi yhtiölle on tullut paineita nopeutetussa aikataulussa laittaa verkkoaan sellaiseen kuntoon, että katkosten aikarajat eivät ylity.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on lehtihaastattelussa kertonut, että yhtiö ei maksa omistajilleen osinkoa, vaan ainoastaan lainojen korkoja.

Voittojen tulouttamiseen omistajilleen lainojen korot on keinona perinteisistä perinteisin.

Kas näin: Kajaani ja Sotkamo lainaavat markkinoilta esimerkiksi 10 miljonaa 1 prosentin korolla, josta maksavat vuodessa korkoja 100 000 euroa. Saman summan he lainaavat Loisteelle vaikkapa 10 prosentin korolla, jolloin Loiste maksaa korkoa 1 miljoonaa ja hupsista, Kajaani ja Sotkamo saavatkin yllättäen ja pyytämättä korkotuloja 900 000 euroa.

Kajaanin ja Sotkamon kellokkaat ovat luonnollisesti hiljaa budjetteihin tulevista summista, mutta niin olisivat muidenkin kuntien kellokkaat.

Hyvä tapa kivun lievittämiseen olisi jos Loisteen omistus jakautuisi kaikkien Kainuun kuntien kesken esimerkiksi asukasmäärien suhteessa, mutta siihen tuskin Kajaanin ja Sotkamon päättäjät ovat halukkaita.

Kukapa nyt hyvin lypsävästä lehmästään haluaisi luopua.

Reijo Hakonen

Suomussalmi

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti