REFRRER:path /

Mielipide: Kainuun maakunta vaarassa

Pentti Kangas / arkisto
Kirjoittajan mielestä erikoissairaanhoito Kainuun keskussairaalassa loppuu, jos maakuntauudistus jää toteutumatta.
Vuodesta 2005 Kainuussa on hoidettu maakuntatasolla sote-asiat ja maakunta-asiat. Kainuu on ollut edelläkävijä maakuntauudistukselle, jota hallitus yrittää viedä maaliin. Maakunta- ja sote-uudistus tähtää siihen, että koko maahan tulee maakuntahallinto eli 18 maakuntaa, joiden tehtäväksi tulevat sote- ja maakunta-asiat, kuten Kainuussa nykyään käytännössä hoidetaan. Lisäksi valtion aluehallintovirastot, mm. TE-keskukset ja ELY-keskukset liitetään maakuntahallintoon.

Uudistuksen vastustajat ymmärtämättömyydessään hokevat, että maakuntauudistus on hallintohimmeli, josta kukaan ei saa selvää.

Uudistuksessa yli 400 nykyisen organisaation tehtävät siirretään 18 maakunnan hoidettavaksi. Onko kyseessä hallintohimmeli nykyiseen verrattuna – ei ainakaan minun mielestäni.

Maakuntiin valitaan suorilla vaaleilla maakuntavaltuustot, joten nykyinen valtion hallinnon keskiporras (tärkeimmät TE-keskukset ja ELY-keskukset) saadaan maakunnan päätösvaltaan ja näin demokraattisen kontrollin alle.

Nyt maakuntauudistuksen läpivienti on veitsen terällä.

Jos tämä yli 10 vuotta valmisteltu välttämätön uudistus kaatuu, niin se merkitsee sitä, että ainakin kokoomus ja sdp pyrkivät jatkossa vähentämään maakuntien lukumäärää. Silloin Kainuun maakuntahallintoa ei tule ja Kainuu liitetään Pohjois-Pohjanmaahan. Haluavatko kainuulaiset, että Kainuusta tulee taas Oulun takamaa – nälkämaa, joka elää Oulun porvareiden armon varassa.

Nykytilanteeseen verrattuna Kajaani kärsisi eniten ja saisi kuoliniskun. Ensinnäkin Kainuun keskussairaalan erikoissairaanhoito lakkaisi, Kajaanissa olevat sadat valtion työpaikat ja monet muidenkin viranomaisten organisaatiot lakkaisivat Kainuussa ja siirtyisivät Ouluun. Kainuun muita kuntia menetys ei niin paljon riipaisisi, kun täällä on aina totuttu niukkuuteen ja monet palvelut ovat jo ennestään kaukana. Ainoastaan erikoissairaanhoidon palvelujen siirtyminen Ouluun tietenkin vaikuttaa myös muiden kuntien asukkaisiin.

Ihmettelen suuresti, että sdp:n kansanedustajaehdokas, Kajaanin kaupunginvaltuutettu ja Kainuun liiton valtuuston 2. varapuheenjohtaja Raimo Piirainen on alkanut äänekkäästi vastustaa maakuntauudistusta. (KS 15.11. Kirjoitus ”Soten valinnanvapaus ei kelpaa Kainuun ehdokkaille”) Demarit ovat näin kaatamassa maakuntauudistusta, koska sote- ja maakuntauudistus on sidottu lakiesityksessä yhteen nippuun.

Myös vasemmiston kansanedustajaehdokas, Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen vastustaa näyttävästi maakuntauudistusta. (KS 27.11. Kirjoitus: ”Keskusta keskittämisen tiellä”) Hän väittää: ”Mikäli uudistus tai oikeammin sanottuna kurjistus, menisi läpi, tarkoittaisi se käytännössä leikkaamista harvaan asuttujen alueiden asukkaiden palveluista.” Näin kävisikin Kainuulle ja kainuulaisille, jos seuraavalla hallituskaudella maakuntauudistus tehtäisiin viiden tai kahdentoista maakunnan pohjalle, kuten monet kokoomuksen ja demarien etelän vaikuttajat ovat vaatineet.

Kajaanilaiset, ajatelkaapa todella, mitä pommia vapaavuorelaiset sekä Kainuun johtavat demarit ja vasemmistoliiton vaikuttajat rakentavat! Maakuntauudistus torpedoitaisiin nyt tällä vaalikaudella. Uusi hallitus joutuisi aloittamaan jälleen alusta maakunta- ja soteuudistuksen. Nämä oppositiovoimat yhdessä vapaavuorelaisten kanssa varmasti pyyhkivät Kainuun maakunnan kartalta ja liittävät sen Oulun takamaiksi. Silloin Kajaanissakin toteutuisi Kortelaisen ennustus kurjistumisesta.

Matti Mulari

Kainuun maakuntavaltuuston puheenjohtaja (kesk.)

Suomussalmi

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti