REFRRER:path /

Mielipide: Nykyjärjestelmä syrjii naisia työnhakijoina raskaudesta aiheutuvien kulujen vuoksi

Eila Kilpeläinen / arkisto
Tiina Heikkisen mielestä naisten asema työmarkkinoilla on miehiä heikompi, koska naisten työnantajat kantavat yhä leijonanosan raskaudesta aiheutuvista kuluista.
Ministeri Anne-Mari Virolainen (kok) väläyttää työnantajalle maksettavaa kertakorvausta, jolla katetaan työntekijän raskaudesta aiheutuvia kuluja. Raskaus vaikeuttaa nuorten naisten pysyvien työsuhteiden löytymistä (KS 13.1.2019).

Kävin erään leipurin kanssa mielenkiintoisen keskustelun vähän aikaa sitten. Hän tiedusteli olisiko mahdollista tasoittaa vastuuta raskausajan kuluista kaikkien yrittäjien kesken. Näin toimitaan Ruotsissa, jossa kaikki työnantajat maksavat automaattisesti rahaa rahastoon. Tästä rahastosta korvataan vanhempainvapaiden kulut niin isille kuin äideillekin.

Asiaa on aikaisemmin Suomessa vienyt eteenpäin Yrittäjänaiset kansalaisaloitteella jo kuusi vuotta sitten. Asian käsittely tyssäsi sosiaali- ja terveysministeriön tekemään selvitykseen.

Selvityksessä todettiin, että Yrittäjänaisten tekemä arvio vauvan hinnasta ei olisi aivan paikkaansa pitävä ja ongelmaksi muodostui järjestelmän rahoittaminen. Luultavimmin kyseessä on kuitenkin isojen teollisuusyritysten haluttomuus osallistua rahoitusjärjestelmään, joka lisäisi yritysten kuluja, mutta myös isien pitämiä vanhempainvapaita. Ruotsissa isät pitävät 25 prosenttia vanhempainvapaista, Suomessa vastaava luku on yhdeksän.

Nykyinen järjestelmä syrjii naisia työnhakijoina. Jos hakijoina on kaksi yhtä pätevää nuorta työntekijää, mies ja nainen, mies valitaan tehtävään. Ja onhan se ymmärrettävää.

Vauva maksaa yrittäjälle eri arvioiden mukaan 7000-14000 euroa ja se on pienyrittäjälle todella iso raha. Joko olisi aika tutkia ruotsin mallia uudestaan? Mielestäni tämä on naisten ja miesten, sekä isojen ja pienten yritysten välinen tasa-arvokysymys.

Tiina Heikkinen

Jätä kommentti