REFRRER:path /

Pidetään huolta tulevaisuudesta

Miikka Kortelainen

Kansanedustaja ja Kainuun Keskustan vahva mies Timo Korhonen vastasi Kainuun Sanomissa (3.12.) taannoiseen mielipidekirjoitukseeni (27.11.) viitaten siihen mielikuvapolitikointina. Niin itseasiassa, mitä ovat mielikuvat ja mitä on totuus?

Onko ammattiin opiskelevien nuorten huoli lähiopetuksen rajusta vähentymisestä tämän hallituskauden aikana mielikuva? Ei ole, se on karu totuus.

Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten (sittemmin Sinisten) petetyt lupaukset #koulutuslupaus-kampanjan tiimoilta ovat myöskin karu totuus. Luvattu mikä luvattu, petetty mikä petetty. Laskun tästä kaikesta maksavat nuoret niin Kainuussa kuin muuallakin Suomessa, hintalappu tälle kuritukselle meille selviää vuosikymmenten päästä.

Ammatillista koulutusta tulee ja pitää kehittää, lähtökohtana ei voi kuitenkaan olla ideologisesti latautunut taloudellinen säästö vaan entistä paremman osaamisen varmistaminen sekä nuorten työelämään valmentaminen. Vähäinen ei ole myöskään ammatillisen- tai lukiokoulutuksen rooli tehtävänä kasvattaa yhteiskuntaan toimeliaita ja aktiivisia kansalaisia jotka kantavat vastuunsa itsestä sekä muista. Valitettavasti kaikelle tälle viitataan kintaalla hallituksen toimesta.

Olen myöskin hämmentynyt Korhosen väitteestä, jonka mukaan Vasemmistoliitto olisi valmis lopettamaan Kainuun maakunnan ja luovuttamaan vallan ministeriöiden käsiin.

Mielestäni Kainuu tarvitsee aseman itsenäisenä maakuntana mikäli maakunta- ja soteuudistus toteutuisi. Keskeinen kysymys onkin, kuinka Kainuu pystyy selviytymään tehtävistään, mikäli maakuntien rahoituspohja on nyt esitetyn kaltainen.

Ikääntyvän väestön kasvavat palvelutarpeet ja yli 10 miljoonan leikkaukset budjettiin eivät minun ajatusmaailmassani ole yhtälö joka toimii, vallankin kun julkisen palvelutuotannon rinnalle tahdotaan tuoda pörssiyhtiöt hajauttamaan Kainuussa toimiva perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon integraatio.

Pelkään todella, että Keskusta ajaa Kainuun maakuntaa yhtälöön, jonka lopputuloksena sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa Kainuu on enintään yhden vaalikauden mittainen itsenäisenä maakuntana. Tämän yhtälön minä tahdon vasemmistoliittolaisena välttää viimeiseen saakka, sillä vain vahvana Kainuuna me pystymme turvamaan laadukkaat palvelut koko maakunnan alueelle. Uuden sairaalan tarjoama palvelukattaus ja synnytykset Kainuussa eivät ole siinä tulevaisuudessa mikään itsestäänselvyys, mikäli Kainuu ei asioistaan itse päätä.

Jätä kommentti