REFRRER:path /

Pohjoisen Suomen osuuskuntasuunnitelma on käsittämätön

Janne Aaltonen/Arkisto
Pohjois-Suomen sairaaloiden osuuskuntamalli puhuttaa kainuulaisia.

Ensiksikin kiitos Kainuun keskussairaalan synnytys- ja naistentautien ylilääkäri Ritva Kerovuolle 17.12. Kainuun Sanomien otsikossa mainitusta asiasta ja sitten Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajalle Anne Huotarille Kainuun Sanomissa olleesta selvityksestä, jossa hän kertoo, että leikkausten keskittämisestä on päätetty Sipilän hallitusohjelmassa.

Kylläpä Keskusta on taas sopan keittänyt, kuten tavallisesti. Sitä minä ihmettelen, että Kainuusta on kolme kansanedustajaa, eivätkä he mitenkään ole reagoineet asiaan. Onhan sen kyllä tiedettykin aikaisemmilta ajoilta. Miten oli tieverkon kunnossapitoasia ja toisen asteen koulutusleikkaukset esimerkiksi. Kainuulaiset ehdokkaat eivät laita rikkaa ristiin Kainuun ja kainuulaisten puolesta.

Annika Saarikko (kesk) kehui osuuskuntaa, mutta minusta hän on jäävi kehumaan omaa tuotostaan, kun ottaa huomioon taustatekijät. Ne, jotka nyt kehuvat osuuskuntamallia, saavat usein sairauskulut ilmaiseksi ja lähipalveluna. He ovat täysin unohtaneet tavalliset kansalaiset ja heidän hätänsä.

Nyt rakennetaan uusia tiloja sairaalapiireissä. Ne on suunniteltu ja tarkoitettu ensisijaisesti alueen asukkaiden tarpeita varten, ja jos hoitoa ei pystytä siellä antamaan, ne ostetaan muualta kuten tähänkin asti. Kustannustehokkuus ja hyvä hoito on periaatteena ainakin Kainuun keskussairaalassa.

Mutta nyt on työnjakotyöryhmään kuuluva valmistelija Ilkka Luoma Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä keksinyt, ”ettei ratkaisussa ole kyse leikkausten laadusta vaan niiden määrästä ja maantieteestä”. Eikö maantieteellinen asema pitäisi huomioida siten, että se lyhentää välimatkoja? Onkohan jonkin taustaryhmän edut kysymyksessä, kun laitetaan taas avuntarvitsijat maksumiehiksi.

Ämmänsaaresta on matkaa Rovaniemelle noin 315 kilometriä ja Kokkolaan noin 350 kilometriä. Sehän pitää olla niin, että palvelut pitää tuottaa mahdollisimman lähellä potilasta. Nyt näyttää siltä, että ne viedään mahdollisimman kauaksi.

Ennakkolaskelmat siitä, kuinka paljon synnytyksiä ja rintasyöpäleikkauksia pitää jossain sairaalassa tehdä, ovat erittäin outoja ja lyhytnäköisiä. Kaiken lisäksi nämä kohdistuvat naisiin. Mistä sitä kukaan tietää mihin ja milloin hoidontarve syntyy.

Ministeri Tarasti ilmoitti, että hän tulee esittämään eduskunnalle, että valtiosääntöön kirjataan kansalaisten äänestysvelvollisuus. Samalla pitäisi sinne ja myös lakiin kirjata pääministerin pätevyysvaatimukset.

Nyt olisi korkein aika ottaa selvää KYS:stä voisiko Kainuun alueen tarpeisiin saada palvelut sieltä, koska OYS:n kanssa on yhteistyö ruvennut takkuilemaan. Kainuun evankelisluterilaiset seurakunnat kuuluvat Kuopion hiippakuntaan, joten yhteydet ovat hoituneet seurakunta-asioissa sinne hyvin. Miksi ei siis myös terveydenhuollon puolella kävisi niin?

Elsa Kyllönen
Suomussalmi

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti