REFRRER:path /

Presidentti ansaitsisi enemmän valtaa

Joel Maisalmi
Sauli Niinistö sai nyt yli 1874000 ääntä jo ensimmäisessä vaalissa. Kuusi vuotta sitten hän sai 1802000 toisessa ratkaisevassa vaalissa.
Siitä on kolmisen vuotta, kun kirjoitin aiheesta otsikolla: Presidentillä 1,8 miljoonan äänen mandaatti. Eli noin paljon ääniä presidentti Sauli Niinistö sai edellisen valinnan yhteydessä suoralla kansanvaalilla. Nyt hän sai jo ensimmäisessä vaalissa lähes 1,9 miljoonaa ääntä.

Eli on esitetty monta kysymystä siitä, etteikö tuollaisilla äänimäärillä saisi osallistua päivittäiseen poliittiseen keskusteluun.

Mutta onhan Niinistö osallistunut. Palataanpa kesään 2014, jolloin Niinistö arvosteli kokoomusvetoisten pääministerien Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin hallitusten saamatonta talouspolitiikkaa.


Niinistö puuttui muun muassa siihen, että hallitus loi Kataisen kevätriihen aikoihin puheillaan kansalle illuusion, että kipeät talouspäätökset olisi tehty. Niinistö muistutti, että tekemistä vaille valmiit. Kun Katainen lähti kesken kaiken Brysseliin lihavampien lihapatojen äärelle, hän tilalleen valittiin Alexander Stubb.

Niinistö puuttui silloin siihen, että pitääkö hallitusten istua neljä vuotta ja että olisiko se demonkratian loukkaus, jos näin ei kävisi hankalassa tilanteessa. Niinistö ei sanonut suoraan, mutta rivien välistä voi lukea, että Suomessa olisi voitu järjestää ennenaikaiset vaalit, kun Stubb otti vetovastuun.

Nyt samaan asiaan on törmätty jo kahdesti keskustan pääministerin Juha Sipilän kohdalla.

Niin, kun Niinistö puuttui Kataisen ja Stubbin toimintaan, jopa hallituksen piiristä kuului arvioita, että perustuslakimuutosten jälkeen valtaoikeuksista riisuttu presidentti tulee arvostelemaan sisäpolitiikkaa.

Sitä arvosteltiin myös kesällä 2014, kun Stubbin .pätkähallitus. valittiin ilman vaaleja kokoomuksen puoluetoimistossa. Samoin valtiovarainministeri Antti Rinne valittiin SDP:n puoluekokouksessa. Demokratiasta ei ollut kysymys.

Helsinkiläinen tutkijatohtori Juhana Siljander arvosteli niihin aikoihin kovin sanoin maamme ajautumista demokratiavajeeseen.

.Presidentti Sauli Niinistön saamalla 1,8 miljoonan äänimäärän mandaatilla olisi demokratian nimissä käyttöä myös hallituksen muodostamisessa..

Siljanderin mielestä Suomen perustuslakia on viimevuosina viety parlamentarismin nimissä epädemokraattiseen suuntaan.

.Ensimmäinen askel demokratian palauttamiseksi olisi suoralla kansanvaalilla valitun presidentin valtaoikeuksien asteittainen kasvattaminen sekä pääministerin ja puoluevallan kaventaminen..

Siljander pahoitti mielensä siitä, että Suomessa on siirrytty malliin, jossa hallituksen muodostaminen ja ministerivalinnat tehdään puoluekokouksissa tai muuten suljettujen ovien takana.

.Äänestäjillä ei ole läpinäkyvyyttä siihen mistä he vaaleissa äänestävät. Kansanvaalilla valitun presidentin valtaoikeudet on siirretty pääministerille, jonka valitsee eduskunta..

Siljanderin mukaan kysymys on viimeisen päälle suomalaisen poliittisen kulttuurin alennustilasta ja demokratiavajeesta.

.Presidentti Sauli Niinistön saamalla 1,8 miljoonan äänimäärän mandaatilla olisi demokratian nimissä käyttöä myös hallituksen muodostamisessa..

Tutkijatohtori Juhana Siljander

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti