REFRRER:path /

Rintasyöpäleikkausten siirto vie myös erikoistuvat gynekologit?

Jane Iltanen/Arkisto
Kirjoittaja kantaa huolta Kainuun keskussairaalan vetovoimaisuuden säilymisestä gynekologiaan erikoistuvien lääkärien joukossa. Kuvituskuva.

Ritva Heikura

Gynekologisena syöpäpotilaana ja Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen hallituksen jäsenenä haluan tuoda esille muutamia asioita viime päivien kiivaaseen keskusteluun rintasyöpäleikkauksien siirrosta Kajaanista Kokkolaan tai Rovaniemelle.

Potilaan näkökulmasta kannan suurta huolta keskussairaalan vetovoimaisuuden säilymisestä gynekologiaan erikoistuvien lääkärien joukossa.

Oman kolmevuotisen syöpähoitoni aikana olen tavannut keskussairaalassa useita loistavia erikoistuvia gynekologeja. Keskustelin heidän kanssaan siitä, mikä sai heidät valitsemaan Kainuun keskussairaalan erikoitumispaikakseen. Vastaus: ”Mahdollisuus osallistua monipuolisesti gynekologian puolen hoitoprosesseihin syntymästä leikkauksiin.” Usein on mainittu myös mahdollisuus osallistua rintaleikkauksiin todella kokeneen lääkärin johdolla.

Pelkään pahoin, että menetämme tämän vetovoimatekijän siirtosuunnitelman toteutumisen myötä! Vaikka meille onkin vakuuteltu syöpäleikkauksiin liittyvien sytostaattihoitojen jäävän, se ei varmasti riitä erikoistuville. Näin ollen menetämme paljon osaamista gynekologian ja myös synnytysten osa-alueilta.

Meillä on sairaalalla loistavat ja kokeneet gynekologit, joita erikoistuvat lääkärit täydentävät tuoden koulutuksen viimeisimmän hyödyn täällä hoidettaville syöpäpotilaille. Meilläkö on todellakin päättäjien mielestä varaa menettää tämä?

Vai ovatko kainuulaiset naiset tässä asiassa huonommassa asemassa kuin muualla asuvat? Jokainen nainen tarvitsee elämänsä aikana osaavan gynekologin. Tekonivel- tai selkäleikkausspesialistia onneksi harvempi. Vastaus gynekologitarpeeseen ei ole yksityinen sektori.

Tämä päätös tulee vääjäämättä vaarantamaan myös synnyttävien naisten turvallisuuden.

Tästä minulla on esimerkki hyvin läheltä. Jos tyttäreni ei olisi vuosi sitten päässyt puolessa tunnissa kiireelliseen sektioon ja nimenomaan osaavan gynekologin leikattavasti, olisimme menettäneet sekä äidin että lapsen. Sillä aikataululla ei olisi ehditty Kokkolaan tai Ouluun saatikka Rovaniemelle.

Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen hallituksen jäsenenä olen päässyt tutustumaan, kuinka gynekologian syöpäpotilaiden hoito ja hoitoon pääsy on järjestetty valtakunnallisesti. Olen ollut etuoikeutettu voidessani todeta, kuinka erinomaisesti hoitoon pääsy gynekologian puolella toimii Kainuussa.

Nähtävissä on ollut myös se, kuinka erilaisten syöpäsairaiden tuki- ja neuvontapalveluiden osalta Kainuu näyttäytyy ”mustana maakuntana” Suomessa. Tuleekohan Kainuu näyttäytymään tämän siirtopäätöksen myötä ”mustempana” jatkossa myös gynekologisten syöpäsairauksien hoitoon pääsyn osalta?

Ymmärrän keskittämisen, olenhan ollut mukana sitä tekemässä, toisella alalla tosin. Tässä asiassa ei kuitenkaan ole hahmotettu kokonaisuutta gynekologisten potilaiden kohdalla.

Rintaleikkausten siirtopäätös Kokkolaan tai Rovaniemelle saa minut kroonisena munasarjasyöpäpotilaana pelkäämään tulevaisuutta yhä enemmän, kun ajattelen, mitä kauaskantoisia seurauksia sillä voi olla. Toivon kaikkien Kainuun naisten puolesta päätöstä vielä harkittavan.

Jos päätös leikkauksien siirrosta olisi Ouluun, se olisi helpommin ymmärrettävissä. Silloinkaan emme voisi unohtaa, kuinka säilytämme Kainuun keskussairaalan vetovoimaisuuden erikoistuville gynekologeille!

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti