REFRRER:path /

Susien ulosteissa vakava tautiriski

Jussi Leinonen/arkisto
Kirjoittaja varoittaa suden elinympäristöiden loistaudista, joka leviää suden ulosteiden vältyksellä. Myös susialueiden koirat voivat tuoda tautia koteihin. Kuvan susi juoksee Ranuan eläinpuistossa.
Luke on käynnistämässä susikannan laskennan eri puolilla Suomea keräämällä susien ulosteita luonnosta.

Julkisuudessa olevien tietojen perusteella keräyksen suorittaisivat paikalliset metsästäjät ja muut asiasta kiinnostuneet vapaaehtoiset. En tiedä kuinka hyvin ihmisiä tullaan asiassa ohjeistamaan, mutta muutama varoittava sanaa lienee paikallaan.

Susi kantaa suolistossaan jopa 50 erilaista loista ja se on tärkein hirviekinokokin Echinococcus granulosus (canadensis) levittäjä. Eviran Suomessa vuonna 2003 tekemän tutkimuksen mukaan ekinokokki löytyi 30 prosentilla susista ja luku lienee vuosien saatossa noussut pitkälle yli 50 prosentin.


Niissä susissa, joita itse olen tutkinut, kolme sutta neljästä kantoi tätä loista.

Pääisäntänä toimivalle koiralle tai sudelle loiset eivät aiheuta oireita. Sen sijaan munien siirryttyä ulosteen välityksellä väli-isännäksi valikoituvaan ihmiseen tai kasvinsyöjään, väli-isännän sisäelimiin muodostuu hydatidikystoja eli rakkuloita. Rakkulat asettuvat pääasiassa maksaan (75 %), keuhkoihin (22 %) ja loput muihin elimiin kuten esimerkiksi aivoihin.

Tauti ilmenee 75 prosentilla aikuisista 10 vuoden sisällä tartunnasta, 25 prosentilla aikuisista 20 – 30 vuoden kuluttua ja lapsilla 2 – 6 vuoden kuluttua.

On myös tapauksia, joissa kysta on poistettu lapselta, joka on saanut sen sikiövaiheessa.

Yleensä tauti diagnostisoidaan vasta, kun rakkula haittaa muiden elinten toimintaa tai sen puhkeaminen aiheuttaa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Väli-isännälle tarkoitettuja mikroskooppisen pieniä munia irtoaa suden suolistosta jokaisen ulostamisen yhteydessä jopa satoja tuhansia, ja ulosteen mukana ne siirtyvät luontoon. Niin kauan kuin uloste säilyy kosteana ja kiinteänä, munat pysyvät maastossa paikallaan, mutta ulosteen kuivuessa munat leviävät tuulen ja hyönteisten mukana ympäröivään luontoon.

Ihmiseen loinen tarttuu, kun hän nielee tai hengittää ulosteesta irronneita munia, joita voi olla lehdissä, marjoissa tai loista kantavan koiraeläinten turkissa.

Munia löytyy etenkin koiraeläinten peräsuolta ympäröivästä karvoituksesta.

Susien liikkumisalueilla ei pidä antaa koirien kulkea vapaana ja tonkia susien tappamien sorkkaeläinten raatoja, koska kystan tai sen osan nieleminen tuo ekinokokin koiran mukana kodin piiriin.

Samoin munat voivat päätyä koteihin, jos ne tuodaan sisään jalkineisiin tarttuneen ulosteen mukana.

Luonnossa munat säilyvät kuukausia edellyttäen, että ilman kosteus ei laske alle 25 prosentin.

Lämmitettyinä 80 asteeseen munat tuhoutuvat 5 minuutissa. Jos munat halutaan tuhota pakastamalla, on lämpötila laskettava −70 asteeseen, jolloin munat kuolevat 96 tunnissa ja −90 asteessa ne kuolevat 48 tunnissa.

Itse tauti hoituu vain leikkauksella, jossa kysta poistetaan. Sille ei löydy mitään ennalta ehkäisevää lääkitystä tai rokotusta.

Loisen vaikutusta ihmisiin tutkittiin aikoinaan Romaniassa, jossa infektion saaneista 8 500 henkilöstä 500 menehtyi 10 vuoden seurantajakson aikana.

Yhdysvaltalaisten tilastojen perusteella tautiin sairastuneista ihmisistä 2 % kuolee, 5 % saa aivovaurioita, 5 % näkövammoja, 6 % jäsenten tunnottomuutta, 70 % tapauksista fyysinen toimintakyky heikkenee, 30 % saa hengitysvaikeuksia ja 10 % saa virtsaamisongelmia.

Nämä ovat elinikäisiä haittoja, jotka monesti johtavat pitkäaikaiseen ja jopa elinikäiseen lääkitykseen.

Kuten prosenttiluvuista voi arvata, yksi ihminen saattaa saada useampia haittoja kannettavakseen.

Jos siis ehdoin tahdoin halutaan tonkia suden ulosteita maastossa, niin hengityssuojaimet on koko ajan pidettävä päällä, ja jokainen kasa tulee noukkia puhtailla lateksikäsineillä, jotka saman tien kääritään ulostekasan ympärille. Nämä toimet parantavat suojaa, mutta eivät poista riskiä kokonaan.

Toinen laajempi ongelma on kesyjen susien lasten leikkipaikoille mahdollisesti jättämät ulosteet ja sen mukana lapsiin kohdistuvan tartuntariskin kasvaminen. Tästä uhasta ei pidä vaieta.

Kaj Granlund

filosofian maisteri, Suden Pohjola -kirjan kirjoittaja, Lestijärvi

KS julkaisee poikkeuksellisesti ohje-mittaa pidemmän mielipidekirjoituksen.

Susien liikkumisalueilla

ei pidä antaa koirien

kulkea vapaana ja tonkia

susien tappamien

sorkkaeläinten raatoja.

Kystan tai sen osan

nieleminen tuo ekinokokin

koiran mukana kodin piiriin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti