REFRRER:path /

Recycling Roadshow

Recycling Roadshow By Launch Pad Kainuu on Erasmus+ nuorisohanke, jonka huipputapahtuma on kansainvälinen kierrätyskiertue Kainuussa. Kiertueeseen osallistuu 30 nuorta Unkarista, Slovakiasta ja Espanjasta ja Suomesta. Tässä aiheessa nuoret itse kertovat ajatuksiaan.

« »

Nuoret aikuiset & Kainuu

Jenni Manninen
Asustellessa Suomussalmen syrjäkylällä huomaan joskus ajattelevani, että missä on kaikki ikäiseni ihmiset?

Itse olen todella onnellinen saadessani asua ”korvessa”, kaupungin syke ei houkuta, vaikka siellähän olisi töitä, toisin kuin täällä.

Suuri osa nuorista aikuisista on lähtenyt opiskelemaan hieman edemmäs ja opiskelujen päätyttyä hommannut töitä ja muuttanut niiden perässä yhä kauemmas. Kaupungissahan on vaikka mitä virikettä, on harrastustoimintaa mistä valita ja työpaikka voi olla kävelymatkan päässä. Kavereita riittää ihan lähellä ja kahviloita on joka nurkan takana, autoa ei tarvitse olla, kun pääsee bussillakin.

Mutta ei kai kaikki nuoret aikuiset ole paenneet kaupunkeihin? Muutamaa on voinut lykästää ja on saanut töitä kotipaikkakunnalta, voi asua keskellä erämaan hiljaisuutta kaikessa rauhassa. Vapaa-aikana voi käydä kalassa, metsästää, marjastaa, mökkeillä tai vain istua kotiportailla saunan jälkeen ja kuunnella lintujen laulua, joskus saattaa mennä ohi autokin. Töihin ja kauppaan pääsee omalla autolla. Naapurit ei häiritse etkä sinä häiritse naapureita. Rahaa ei ole liikaa, mutta tarpeeksi, muutaman vuoden kuluttua on lapsi jos toinenkin ja sitä kautta avautuu ihan uusi maailma. Tai sitten voi asua ”kylällä”, eipä sielläkään taida maailmanmeno hirvittää, muutama auto ja joka toinen vastaantulija tuttu, kauppa on vähän lähempänä mutta sama seesteinen ilmapiiri.

Mutta entäpä ne työttömät? Yhteiskunnan suuri kompastuskivi, nuoret ihmiset jotka istuu kotona tuntien itsensä turhaksi, kun ei ole töitä, ei ole rahaa, eikä paljon muutakaan. Sosiaalinen elämä rajoittuu roskia viedessä ikkunasta vahtaaviin naapureihin ja lähipubin vakionaamoihin. Ei ole rahaa harrastaa mitään ohjattua, elämä lipuu vain ohitse tunti tunnilta ja päivä päivältä. Jokainen euro on laskettava, tai sitten tuhlattava heti ja syötävä loppukuu kynsiä. Ja sitten kysytään, että miksi nuorisolla menee niin huonosti. Haukutaan laiskaksi ja saamattomaksi, vaikka mitään ei tehdä asian edistämiseksi. Tai, voithan aina käydä tekemässä töitä 9e/päivä kuntouttavassa työtoiminnassa, jos se vaikka virkistäisi, mutta muista silti, että saat karenssin jos et ota vastaan tarjousta.

Jenni Manninen

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

« »