REFRRER:path /

Ääri-ilmiöt ovat tulleet jäädäkseen

Jukka Keränen
Kainuussa Aapeli-myrsky näkyi runsaana lumentulona, joka haittasi mm. keskiviikkoaamun työmatkaliikennettä.
Vuosi sitten näihin aikoihin Kainuussa taisteltiin kaikkien aikojen sähkökatkoja vastaan. Tuhansia kainuulaisia talouksia jäi sähköä vaille päiväkausiksi, osa jopa viikoiksi.

Syynä olivat poikkeuksellisen voimakkaat ja hankalasti olomuotoaan muuttaneet sateet, jotka paakkuuntuivat puiden oksille ja latvoihin tykkylumeksi ja katkoivat mennessään sähkölinjoja.

Vuosi sitten puhuttiin, että tällaiset poikkeukselliset sääolot ovat tulevaisuuden normaaleja sääoloja. Ilmastonmuutos tekee ääri-ilmiöistä entistä yleisempiä.

Aapeli-myrsky piti huolen siitä, että tämän vuoden alku ei ollut edellistä helpompi. Tuuli yltyi monin paikoin hirmumyrskyn eli yli 32 metrin sekuntinopeuksiin. Selkämerellä mitattiin aallonkorkeudeksi lähes kahdeksan metriä, mikä on korkeampi lukema kuin koskaan Ilmatieteenlaitoksen mittaushistorian aikana.

Matkapuhelinverkot hyytyivät ja esimerkiksi Ahvenanmaalla varoitettiin siitä, että hätäpuhelut eivät välttämättä toimi.

Pahimmillaan keskiviikon vastaisena yönä noin 120 000 taloutta oli sähköä vailla. Vielä iltapäivälläkin sähkökatkoksia raportoitiin lähes 40 000 taloudessa lähinnä Keski- ja Lounais-Suomessa.

Aapeli-myrsky sai poikkeuksellisen voimansa isosta lämpötilaerosta, kun kylmä ilmamassa kohtasi sulasta merestä kohonneen lämpimän ilman. Vaikutukset olisivat olleet pienemmät, jos meri olisi ollut jäässä.

Tällaisia poikkeuksellisia talvimyrskyjä voi siis odottaa vastakin, kun meren lämpötila on noussut ilmastonmuutoksen myötä. Siksi on tärkeää, että Suomessa varmistetaan yhteiskunnan kriittisten toimintojen sujuvuus hankalissakin olosuhteissa. Niitä ovat sähkön ja veden jakelu sekä viestinten toimivuus.

Sähkönsaanti vaikuttaa lähes kaikkeen, joten sähköverkkojen maakaapeloinnin vauhdittaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti