REFRRER:path /

Äärimmäiset hätätilanteet tuovat yhteen

Pongmanat Tasiri/Epa
Suomalainen sukeltaja Mikko Paasi (vasemmalla) osallistuu luolaan loukkuun joutuneiden poikien pelastamiseen Thaimaassa.
Jalkapallon MM-kisojen aikana maailman huomio on kiinnittynyt Thaimaassa kaksi viikkoa veden saartamaksi joutuneiden jalkapallopoikien kohtaloon. Uutisvälineet kertovat kaikkialla pelastamista odottavien poikien ahdistavasta tilanteesta ja rohkeudesta sekä pelastussukeltajien suunnitelmista.

Jalkapallo on kuitenkin tässä sattuman oikku. Mikä tahansa ihmisten joutuminen tällä tavoin hengenhätään liikuttaisi ihmisiä maailmassa. Tietysti lisää dramatiikkaa asiaan tuo se, että pojista nuorimmat ovat tuskin teini-ikäisiä.

Maailman yhdistäviä erittäin vaarallisia uhkatilanteita on ollut aikaisemminkin. Chilen kaivosonnettomuus elokuun 5 päivänä 2010 sulki loukkuun 33 kaivostyöläistä noin 40 päivän ajaksi. Tällä välin pelastustehtävää seurattiin maailmalla jatkuvasti.

Thaipoikien ja heidän valmentajansa pelastusoperaatio oli tätä kirjoitettaessa alkamassa sukeltajien avustamana. Sukeltajista 13 on ulkomaalaisia ja 5 thaimaalaisia.

Pelastusoperaatio on vaarallinen. Pojille tarvikkeita vienyt thaimaalainen sukeltaja menehtyi menetettyään paluusukelluksella tajuntansa.

Hätätilanteissa valtiot ovat yleensä alttiisti ottamassa vastaan ulkomaiden tarjoamaa apua.

Erilainen esimerkki on muistissa Venäjältä. Barentsinmerellä harjoitustorpedoja käsiteltäessä ydinsukellusvene Kurskissa tapahtui räjähdyksiä elokuussa 2000. Aluksen upottua pohjaan sen kaikki 118 miehistön jäsentä lopulta kuolivat.

Vaikka räjähdys rekisteröitiin välittömästi, Kurskin ongelmista kerrottiin julkisuuteen vasta 12 tunnin kuluttua. Vuotta myöhemmin aluksen nostamisen jälkeen paljastui, että 23 miehistön jäsentä oli päässyt aluksen takaosaan odottamaan pelastajia.

Venäjän laivasto vakuutti presidentti Vladimir Putinille, että onnettomuus voidaan hoitaa omin voimin ottamatta vastaan Britannian, Norjan, Yhdysvaltain ja muiden avuntarjouksia.

Kurskin upottua Putin suostui vieraaseen apuun viiden päivän jälkeen omaisten ja median arvostelun ja paineen ansiosta. Heti seuraavana päivänä norjalaissukeltajat löysivät vedellä täyttyneen aluksen. Mitään ei kuitenkaan enää ollut tehtävissä.

Kurskin onnettomuudesta alkoi Venäjän uusi mediapolitiikka ja riippumattoman median ottaminen Kremlin ohjaukseen.

Kurskin upottua Putin suostui vieraaseen apuun vasta viiden päivän jälkeen omaisten ja median paineen ansiosta.

Jätä kommentti