REFRRER:path /

Aasiasta apua

Donald Trump hakee Aasiasta tukea, kun kannatus kotimaassa vähenee. Euroopassa Trumpin arvostus on ollut pohjalukemissa alusta lähtien.

Thomas Peter / Pool / Epa
Presidentit Donald Trump ja Xi Jinping olivat hyväntuulisia Pekingissä.
Miljardööri Donald Trump sai vuosi sitten Amerikan Yhdysvaltain presidentinvaalissa yli kolme miljoonaa ääntä vähemmän kuin demokraattien Hillary Clinton. Trump onnistui kuitenkin kokoamaan osavaltioista enemmän valitsijamiehiä valintakokoukseen.

Demokraateille perinteisesti kuuluneet osavaltiot kääntyivät Trumpin tueksi ”ruostevyöhykkeellä”, missä perinteinen teollisuus esimerkiksi autojen valmistuksessa on ollut vaikeuksissa.

Trump syytti kampanjassaan USA:n kilpailukyvyn ongelmista Kiinaa ja Meksikoa sekä Tyynenmeren ja Pohjois-Amerikan kauppasopimuksia (TTP ja Nafta). Vaikka Kiina ei ollutkaan mukana TTP:ssä, Trump sanoi senkin irti. Hän aloitti myös Kanadan ja Meksikon kanssa uudet neuvottelut Naftasta.


Paljolti Trumpin protektionistisen kauppapolitiikan takia myös neuvottelut EU:n kanssa uudesta Transatlanttisesta kauppa ja investointisopimuksesta (TTIP) ovat jumiutuneet.

Trumpin näyttävimmät teot ovat kansainvälisten sopimusten irtisanomisia. Hän sanoi irti myös Iranin kanssa tehdyn sopimuksen, jonka tarkoitus oli estää maan varustautuminen ydinaseilla.

Trumpin vetäytymispäätöksen jälkeen Yhdysvallat on nyt jäämässä maailman ainoaksi valtioksi, joka ei ole mukana Pariisin ilmastosopimuksessa. Myös Syyria on nyt liittymässä sopimukseen.

Kotimaassa Trump on törmännyt esteisiin eri hankkeissaan. On vaikea laskea, kuinka monelle avustajalleen presidentti on jo antanut potkut. Moni heistä on joutunut myös rikostutkintaan.

Terveydenhuollon Obamacare jäi purkamatta, kun republikaanien vastuullisimpien senaattoreiden mielestä tilalle ei ollut tarjota parempaakaan. Muuri Meksikon rajalle nousee vasta puheissa.

Kiristykset maahanmuuttoon eivät ole täysin toteutuneet. New Yorkin autoattentaatin jälkeen Trump lopetti vihreiden korttien arpomisen ulkomaalaisille. Uzbekistanilainen terroristi oli nimittäin tullut maahan Green Cardilla.

Pahimmat terrori-iskut on kuitenkin tehty kanta-amerikkalaisten toimesta konetuliaseilla: viimeksi Las Vegasissa ja Texasin Sutherland Springsissa. Trump ei ole kuitenkaan kiristämässä aselakeja.

Trump hakee nyt arvonantoa ja tunnustusta muualta, kun kotimainen kannatus on pudonnut alas ja demokraatit voittavat peräperää kuvernöörivaaleja. Tätä tahtia demokraatit saanevat enemmistön niin edustajainhuoneessa kuin senaatissa välivaaleissa vuoden päästä, mikä entisestään vaikeuttaa presidentin politiikan toteuttamista.

Euroopan tärkeimmiltä valtiojohtajilta Trump ei arvostusta saa. Hänen viimekeväinen käyntinsä Brysselissä jätti eurooppalaiset johtajat ja EU:n hämmennyksen valtaan.

Nyt Trump on pariviikkoisella Aasian matkalla ja osallistuu Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön Apecin kokoukseen Vietnamissa. Sitä ennen hän kävi tiivistämässä suhteita Japanin, Etelä-Korean ja Kiinan johtajiin.

Pekingissä Trump ja presidentti Xi Jinping käyttäytyivät kuin mitään ongelmia maiden välillä ei olisi ollutkaan Trumpin kaudella. He lämmittelivät suhteitaan jo huhtikuussa, kun Xi matkasi Helsingin kautta Floridaan.

Enää Trump ei syytä Kiinaa epäreiluksi vaan edeltäjiensä kauppapolitiikkaa. Tuttuun tyyliinsä Trump puhui Pekingissäkin isoilla adjektiiveilla. Trumpin mukaan hänen ja Xin keskustelu Pohjois-Koreasta oli ”loistava”. Trump uskoi, että hän ja Xi tulevat tekemään ”upeita” asioita molemmille maille.

Torstaina oli epävarmaa, tapaako Trump tänään perjantaina Apec-kokouksen yhteydessä erikseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Kremlin lähteisiin nojaten venäläismedia kertoi jo tapaamisesta, mutta ulkoministeri Rex Tillerson kiisti, että siitä olisi jo sovittu. Amerikkalaiset jäivät selvittämään, onko tapaamiseen tarpeeksi merkittäviä keskustelunaiheita.

Amerikkalaisten silmissä Putinin tapaaminen voisikin näyttää juuri nyt oudolta. Trumpin kampanjaorganisaatio omaa poikaa myöten näyttää olevan yhä tiukemmin kytköksissä venäläisten yrityksiin vaikuttaa Trumpin puolesta ja Clintonia vastaan erityisesti vaalivoiton kannalta tärkeissä osavaltioissa.

Jätä kommentti