REFRRER:path /

Edistystä arktisessa ympäristössä

PAVEL GOLOVKIN/POOL
Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Sotshissa tällä viikolla.
Suomen ja Venäjän presidenttien tapaaminen tällä viikolla Sotshissa sai tervetulleen ympäristöystävällisen käänteen.

Tapaamisen ilmapiiri näytti toki olevan muutoinkin kaikin puolin ystävällinen: presidentti Sauli Niinistön mukaan hän ei kuullut ainuttakaan kriittistä sanaa Suomea kohtaan matkan aikana. Presidentti Vladimir Putin jätti Suomen mainitsematta silloinkin, kun hän sätti Natoa. Kommenttia Suomen ja Naton suhteesta ei siis kuultu.

Sen sijaan kuultiin tervetulleita lauseita ympäristön hyväksi. Putin antoi tukensa Niinistön ajamalle Arktisen neuvoston huippukokoukselle ja lupasi Venäjän osallistuvan siihen.

Suomi on toivonut voivansa pitää Arktisen neuvoston huippukokouksen vielä nykyisen, ensi keväänä päättyvän puheenjohtajuuskautensa aikana. Arktiseen neuvostoon kuuluvat Pohjoismaiden lisäksi Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada.

Ympäristöasiat ovat Niinistön mukaan niitä pieniä askelia, jolla luottamusta ja suurempia kysymyksiä koskevia ratkaisuja pohjustetaan.

Ympäristöasiat ovat myös äärimmäisen tärkeitä asioita, ja on ilo huomata, että presidentti Putinin kiinnostus ympäristöasioihin on kasvanut selvästi.

Raadollisempi arvio tietysti on, että Venäjän presidentin on helpompi osoittaa yhteistyöhaluja ympäristöasioissa, kun poliittisesti muutoin eletään pattitilanteessa Krimin miehityksen ja sitä seuranneiden molemminpuolisten kauppapakotteiden takia.

Putin puhui mustan hiilen, noen, ja ympäristöhaittojen torjunnasta ja toi esiin myös jääkarhut, jotka arktisen jäätikön sulamisen takia ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen.

Arktisen alueen ongelmiin onkin korkea aika herätä ja siirtyä puheista konkreettisiin toimiin.

Tutkijoiden mukaan arktinen alue lämpenee yli kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Arktisen alueen lämpenemisestä arviolta 20-25 prosenttia aiheutuu mustasta hiilestä.

Arktista aluetta kutsutaan maapallon ilmaston jäähdyttäjäksi. Jos sen jäähdytysteho heikkenee, maapallon lämpeneminen kiihtyy. Mustan hiilen vähentäminen on myös palkitsevaa, sillä se poistuu nopeasti ilmakehästä toisin kuin hiilidioksidi.

Jätä kommentti