REFRRER:path /

Eduskunta- ja EU-vaalit yhteen

Antero Komulainen/arkisto
Edellisissä EU-vaaleissa, jotka pidettiin 25.5.2014, Erkki Heikkinen äänesti Kuhmossa. Vaalitoimitsijana oli Pentti Sorjonen.
Mistä lähtien meillä Suomessa on annettu puoluekoneistoille ja käytännössä puoluesihteereille valtaa päättää eri vaalien ajankohdasta ja mahdollisesta yhdistämisestä?

Puoluesihteerit eivät nyt ole onnistuneet pääsemään yksimielisyyteen siitä, että eduskuntavaalit ja Euroopan parlamentin vaalit järjestettäisiin kevätkesällä 2019 samanaikaisesti.

Normaaliaikataulussa vaalit pidettäisiin kuuden viikon välein: eduskuntavaalit 14. huhtikuuta ja europarlamenttivaalit 9. kesäkuuta. Kansan kutsuminen kahdesti vaaliuurnille näin lyhyellä aikavälillä on kuitenkin järjetöntä.

On hyvin todennäköistä, että EU-vaalit jäisivät eduskuntavaalien varjoon ja äänestysprosentti putoaisi entisestään.


Yhdistäminen voisi tapahtua vain siten, että myös eduskuntavaalit järjestettäisiin 9. kesäkuuta, koska EU-vaalit on pidettävä kaikissa jäsenmaissa yhtä aikaa. Näin vaalikausi jatkuisi saman verran kuin siirto vaikuttaisi.

Vaalien yhdistäminen olisi järkevää paitsi kansalaisten myös puolueiden kannalta. Tätä yhdistämistä sdp, rkp ja kristillisdemokraatit kuitenkin vastustavat. Yhteistä vastustaville puolueille on, että ne kaikki ovat nyt oppositiossa.

Yhdistämisen vastustajat ovat perustelleet näkemystään sillä, että Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa alkaa heti heinäkuussa 2019. Hallitusneuvottelut pitäisi käydä ja hallitus muodostaa nopeasti, jotta puheenjohtajuus voisi alkaa uuden pääministerin johdolla.

Vaalikauden pidentäminen toisi vastustajien mielestä myös painetta vuoden 2020 budjetin valmisteluun, koska budjettiesitys yleensä valmistuu syyskuun alussa.

Hallituksen ei pidä luopua yrityksestä yhdistää vaalit. Mitään puolueiden tai puoluesihteereiden konsensusta asiasta päättämiseen ei tarvita. Avainasemassa tässä ratkaisussa on oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.), josta riippuu viedäänkö lainmuutos asiasta eduskuntaan.

On varma, ettei oppositiopuolueiden vastahanka saa kansalaisilta ymmärrystä, koska yhdistäminen on niin helppo perustella monin eri tavoin.

Nyt yhdistäminen korostaisi myös eduskuntavaalien merkitystä Suomen Eurooppa-politiikan linjaamisessa. Vaaleissa valittavasta pääministeristä tulisi myös määräaikainen EU-puheenjohtaja pysyvän puheenjohtajan rinnalle.

Vaalien järjestäminen yhtä aikaa tulee varmasti halvemmaksi niin valtiolle, kunnille kuin puolueillekin.

Mitään puolueiden tai puoluesihteereiden konsensusta ei tarvita.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti