REFRRER:path /

Ei mikään salajuoni

Ilta-Sanomien juttu todistaa, että perussuomalaisten hajoaminen ei edennyt salassa valmistellulla radalla vaan mutkien kautta.

Viime viikkoina on esitetty väitteitä salaliitosta perussuomalaisten hajoamisen takana.

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi kunnostautui jo viikko ennen ps:n puoluekokousta uutisellaan, jossa hän ennusti 20 kansanedustajan erosta, jos Jussi Halla-aho valitaan johtoon.

Arvioita puolueen hajoamisesta oli kyllä esitetty jo varhemmin muuallakin, mutta Nurmi perusti juttunsa lähteisiinsä eikä pelkkiin päätelmiin eduskuntaryhmän sisäisistä linjaeroista.

Juttu osui kohdalleen

, ja Nurmi julkaisi myöhemmin kirjan, jossa hän kuvasi tarkemmin tapahtumain kulkua.

Kirjasta ja myöhemmistä jutuista välittyi sellainen kuva, että pääministeri Juha Sipilä olisi ollut aktiivisesti junailemassa ps-puolueen hajoamista ja hallituksensa pystyssä pysymistä.

Eduskunnassakin Sipilää vaadittiin tilille aikaisemmasta lausunnostaan ja syytettiin käytännössä valehtelemisesta.

Koomiseksi näytelmä meni, kun paljastui, että ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen oli huomiota välttääkseen kriisivaiheessa tullut auton peräkontissa pois pääministeri Juha Sipilän luota Kesärannasta

Ilta-Sanomat julkaisi lauantaina politiikan toimittaja Timo Haapalan jutun, joka perustui Samuli Virtasen sekä puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustajan Petteri Leinon yhteishaastatteluun sekä puoluekokousvalintojen jälkeen välitettyihin tekstiviesteihin.

Ilta-Sanomien juttu todistaa, ettei hajoaminen edennyt sellaista ennalta suunniteltua rataa kuin Nurmi oli esittänyt. Vaikka Halla-ahon voitto alkoi näyttää todennäköiseltä puoluekokousta edeltävällä viikolla, ministeriryhmä –  Timo Soini etunenässä –  tahtoi uskoa loppuun saakka Sampo Terhon voittoon.

Lauantaina 10. kesäkuuta halla-aholaiset kuitenkin valtasivat koko puoluejohdon. Tappio oli Soinille, muille ministereille ja avustajakunnalle täydellinen, nöyryyttävä ja lamaannuttava.

”Kaikille oli selvää, ettei PS voi jatkaa hallituksessa. Puolueen perustajan Timo Soinin elämäntyö oli mennyt parissa tunnissa”, Virtanen kuvaa tunnelmia.

Revanssihenki alkoi kuitenkin nousta jo sunnuntaina.

Pääministerin erityisavustaja Riina Nevamäki sai sunnuntaina tiedon, että suurin osa ps-kansanedustajista tuntuisi olevan valmis jatkamaan hallitusyhteistyötä. Suunnitelmana oli aluksi, että halla-aholaiset nakataan pois ps-eduskuntaryhmästä.

Samuli Virtanen meni Kesärantaan kertomaan tilanteesta Sipilälle sunnuntai-iltana kello 18:30. Pääministeri epäili, toimisiko malli, jossa eduskuntaryhmä ei nauti puoluejohdon luottamusta. Ja aprikoi, pystyisikö puoluejohto vaihtamaan ministereitä.

Maanantaina Halla-ahon ja Sipilän tapaamisessa ilmeni, että Halla-aho olisikin voinut nostaa Laura Huhtasaaren Soiin tilalle ulkoministeriksi. Tapaamisen jälkeen Sipilä ja Petteri Orpo tviittasivat hallitusyhteistyön päättyvän perussuomalaisten kanssa.

Maanantaina ministeriryhmän hätäpalaverissa oli jo käynyt selväksi, ettei suunnitelma toimi ja oli perustettava kokonaan uusi eduskuntaryhmä.

Tälle hankkeelle haettiin valtio-opillisia neuvoja entiseltä eduskunnan pääsihteeriltä Seppo Tiitiseltä.

Piti kiirettä, sillä Sipilää ei saanut päästä jättämään presidentti Sauli Niinistölle hallituksen eroilmoitusta. Tiistaina Sipilä lähti kuitenkin itse lentämään Turkuun viedäkseen eroilmoituksen Kultarantaan.

Matkansa aikana Sipilä edellytti, että 20 edustajan uuden ryhmän täytyy kirjallisesti sitoutua entiseen hallitusohjelmaan. Tämän hän sai sähköpostiinsa ja tapaaminen Niinistön kanssa peruuntui.

Hallituskriisi oli ohi. Sipilä oli jo varautunut vaihtoehtoisiin hallitusratkaisuihin kristillisdemokraattien ja rkp:n tuella, mutta se olisi ollut paljon hankalampi prosessi.

On luonnollista, että Sipilä halusi pitää hallituksen kasassa ilman hallitusohjelman ja jo sovittujen ratkaisujen (esim. sote ja alkoholilaki) aukaisemista.

Oli myös itsestään selvää, että Sipilä pyrki pysymään perillä siitä, mitä perussuomalaisten ryhmässä ja ministeriryhmässä on tapahtumassa.

Mutta salajuonen käsikirjoittajaa Sipilästä ei näillä tiedoilla saa.

On luonnollista,

että Sipilä halusi pitää

hallituksen kasassa.

Mutta salajuonen

käsikirjoittajaa Sipilästä

ei näillä tiedoilla saa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti