REFRRER:path /

Ensimmäinen merkki syksyn myrskyistä

Saara Tuominen/Arkisto
Riku Aallon johtama Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina aikovansa käyttää painostuskeinoja saadakseen hallituksen luopumaan irtisanomissuojan heikennyksestä.
Teollisuusliitto ehti ensimmäisenä.

Viime ajat ovat enteilleet myrskyisää syksyä Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välille – ja perjantai näytti, että ennustukset alkavat toteutua.

Ensimmäisenä myrskyvaroituksen antoi Teollisuusliitto, joka ilmoitti aikovansa käyttää painostuskeinoja saadakseen hallituksen luopumaan irtisanomissuojan heikennyksestä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Liitto ilmoittaa vaiheittain etenevistä toimista myöhemmin.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK varoitti tulevasta viime viikolla. Tuolloin kerrottiin, että jäsenliitot valmistelevat mahdolliset toimensa syyskuun alkuun ja SAK:n hallitus päättää silloin jatkoaskelista. SAK:n hallituksen on määrä kokoontua 3. syyskuuta. Myös Akava on vaatinut hallitusta luopumaan ehdotuksesta.

Ammattiyhdistysliike vaatii, että hallitus tulee järkiinsä ja vetää pois esityksensä irtisanomissuojan heikentämisestä lain jatkovalmistelun aikana.

Aiemmin Sipilän hallitus luopui suunnitelmistaan helpottaa alle 30-vuotiaiden palkkaamista määräaikaisiin työsuhteisiin. Hallituksen on määrä esitellä lakiehdotuksen asiasta marraskuussa.

Hallituksen mukaan aktiivimallin toiseen vaiheeseen kuuluva laki alentaisi yritysten työllistämiskynnystä. Ay-väen mielestä työntekijän suoja heikkenisi.

Lailla tuskin olisi ratkaisevaa merkitystä kokonaistyöllisyyteen. Sen sijaan sen synnyttämällä myrskyllä voi olla suurikin vaikutus ensi kevään eduskuntavaalien tulokseen. Nykyinen oppositio ottaa taistosta kaiken hyödyn irti.

Työoikeuden konkariprofessori Seppo Koskinen on arvioinut, ettei laki läpäise Euroopan unionin arviointia siitä, että se olisi mikroyrityksille suunnattu työllistämistoimi eikä työsuhdeturvan heikennys. Sen sijaan yhden tai kahden työntekijän yrityksien kohdalla hallituksen esitys voisi Koskisen mukaan olla toteuttamiskelpoinen. Silloin esitystä pidettäisiin keinona helpottaa ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Syntyvällämyrskyllävoi olla suurikinvaikutusensi keväänvaalitulokseen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti