REFRRER:path /

EU-kokous Kainuuseen

Juuso Westerlund / arkisto
Suomen puheenjohtajakaudella EU:n virkamiehet ja ministerit voisi tuoda kokoukseen Kuhmoon, jossa he saisivat samalla ihastella eksoottista kamarimusiikkifestivaalia.
Suomi on tehnyt erikoisen ratkaisun, kun se ryhtyy EU:n puheenjohtajamaaksi heinäkuussa 2019. Kaikki puolen vuoden mittaiseen puheenjohtajakauteen liittyvät EU-kokoukset on päätetty keskittää Helsinkiin.

Kokouksia on kaikkiaan lähes sata.

Päätös oli pettymys Suomen suurissa kaupungeissa. Sekä Tampereen kaupungin yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho että Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala olivat ratkaisusta pahoillaan (Kainuun Sanomat 24.10.) Myös Turun väistyvä kaupunginjohtaja Aleksi Randell ihmetteli, miksi kokouksia ei voisi pitää muuallakin maassa jo Suomi-kuvan vuoksi.


Päätöstä on syytäkin ihmetellä. Edellisellä puheenjohtajakaudella vuonna 2006 EU-kokouksia järjestettiin peräti 21 paikkakunnalla. Joukossa oli sekä isoja että pieniä paikkakuntia kuten Kittilä, Jyväskylä, Joensuu ja Kajaaniakin pienempi Imatra.

EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Laisi perustelee Helsinkiin keskittämistä sillä, että jo usean vuoden ajan trendinä on ollut kokousten keskittäminen maan pääkaupunkiin. Taustalla on järjestäjien mukaan sekä kustannus- että turvallisuussyitä.

On jokseenkin käsittämätöntä ajatella, että muilla paikkakunnilla kuin Helsingissä ei voisi järjestää turvallisesti virkamies- ja ministeritason kokouksia? Kustannuksia niistä syntyy, mutta vastaavasti tarjolla on kansainvälistä näkyvyyttä maasta, jossa on paljon esiteltävää pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin.

Tampere ja Oulu aikovat vielä vaikuttaa siihen, että kokouksia järjestettäisiin muissakin kaupungeissa.

Maakuntauudistuksen läpikäyneen Suomen minimitavoitteeksi pitää asettaa se, että EU-kokouksia järjestetään vähintään jokaisessa maakuntakeskuksessa.

Myös Kainuussa kokouksen järjestämiseen on mainiot puitteet. Lentoasema tarjoaa erinomaisen saavutettavuuden ja Vuokatin maastot liikunnallisia mahdollisuuksia.

Tai miksei heti puheenjohtajakauden alussa tarjottaisi ministereille ja virkamiehille pistäytymistä erämaakaupunki Kuhmossa ainutlaatuisilla kamarimusiikkifestivaaleilla?

Jätä kommentti