REFRRER:path /

Hädässä naapuri tunnetaan

Nina Susi / arkisto
Naapuria voi auttaa myös lumitöissä, mutta katolle nouseminen on suositeltavaa vain kokeneille ja riittävillä turvavälineillä varustautuneille lumen pudottajille.
Poikkeuksellisen vaikeat lumiolosuhteet ovat riivanneet Kainuuta jo toista viikkoa. Linjoille painuneet tykkylumiset oksat ovat katkoneet sähköjä laajoilta alueilta ja nyt viimeisimpänä vitsauksena talojen katot ja räystäät alkavat olla kovalla koetuksella.

Ongelmia voi syntyä ihan tavallisista lumitöistä suoriutumisistakin varsinkin ikääntyneille tai huonokuntoisille ihmisille.

Tällaisissa poikkeusoloissa jos missä testataan naapuriavun sujuvuus. Hyviä esimerkkejä on esimerkiksi Ylä-Kainuusta, jossa lähitalojen asukkaat lainasivat aggregaatteja maitotiloille välttämättömien lypsyjen ajaksi.

Kodeissa kiertäneet partiot ovat varmistaneet syrjäkylillä asuvien ihmisten avuntarpeen. Viluisimpia on viety lämmittelemään. Partioissa on kiertänyt sekä kuntien työntekijöitä että vapaaehtoisia. Auttajille olisi ollut tarvetta enemmänkin.

On hienoa, että myös matkailuyritykset ovat tarjonneet tilojaan apua tarvitseville.

Lumikaaoksen jatkuessa ja pahentuessa jokainen voi olla auttaja. Ei tarvita päiväkausien sähkökatkoja tai teille kaatuneita puita siihen, että naapuriapu voi tulla kyseeseen. Nyt kuka tahansa voi tarvita ja tarjota apua lähellä asuville. Lumenluonti kulkuväyliltä ja lumien pudottaminen räystäiltä sujuu meiltä useimmilta. Jos pihapiiristä löytyy traktori ja linko, niin sitä voisi pyöräyttää naapurin tielläkin.

Sääolosuhteet ovat demokraattisia, sillä ne kohtelevat meitä kaikkia samalla tavalla. Siksi niihin kannattaa yksissä tuumin vastatakin. Hyvälle naapurien väliselle yhteistyölle on luontevaa kysyntää normaaliaikanakin, mutta poikkeusoloissa tarve kasvaa jopa välttämättömyydeksi. Kannattaakin miettiä, miten juuri minä voin olla avuksi juuri nyt.

Auttamiseksi voi hyvinkin riittää se, että lainaat naapurille lapiotasi ja kolaasi. Tai käyt vain kysymässä, että onhan kaikki kunnossa. Pääasia että pidämme huolta toisistamme.

Lumikaaoksenjatkuessa japahentuessa jokainen voi olla auttaja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti