REFRRER:path /

Hajoavatko Ruotsin blokit

Joel Maisalmi/arkisto
Vaalitappioon valmistautuva Ruotsin sosiaalidemokraattien pääministeri Stefan Löfven on nyt tehnyt historiallisen avauksen hallitusyhteistyöstä porvaripuolueiden kanssa.
Ruotsin ensi sunnuntaina vaaliasetelmia ja myöhemmin vaalitulosta meillä pohdittaessa on pakko pitää mielessä Ruotsin kaksi ratkaisevan tärkeää eroa meidän poliittiseen järjestelmäämme.

Ensinnäkin Ruotsissa hallitukset on tapana tehdä joko sosiaalidemokraattien tai porvaripuolueiden ympärille. Toisaalta hallitukset ovat varsin usein vähemmistöhallituksia, jotka joutuvat hakemaan tukea budjetilleen ja esityksilleen oppositiosta yli blokkirajan.

Poliittisen keskirajan ylikäynnit hallitusta muodostettaessa ovat olleet hyvin harvinaisia.

Vain sota-aikojen ylitse joulukuusta 1939 heinäkuuhun 1945 Ruotsia johti Albin Hanssonin (sd.) hallitus, johon osallistuivat myös talonpoikaispuolue, oikeistopuolue ja kansanpuolue.

Työväenpuolue oli hallituksessa nykyistä keskustapuoluetta edeltävän talonpoikaispuolueen kanssa myös 1951-1957.

Meidän vihreitä vastaava ympäristöpuolue on blokkipolitikkassa liittoutunut vasemmalle ja on paraikaa Stefan Löfvenin (sd.) hallituksessa.

Tätä historiaa vasten on aivan poikkeuksellista, että vaalitappioon valmistautuva pääministeri Löfven ilmoitti valmiudesta hallitusyhteistyöhön myös varsinaisten porvaripuolueiden kanssa.

Nähtävästi hän kuitenkin tarkoittaa tällä enemmän keskustapuoluetta ja mahdollisesti kansanpuoluetta kuin oikeiston maltillista kokoomuspuoluetta.

Löfven nimittäin syyttää kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonia valmiudesta tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsidemokraatit Löfven sulkee pois demareiden kumppanuudesta puolueen natsijuurten takia. Syynä ei ole niinkään ruotsidemokraattien tiukka maahanmuuttolinja, sillä sitä ovat lähestyneet myös demarit – ja kokoomus.

Blokkipolitiikka on haurastunut ruotsidemokraattien kannatuksen kasvaessa. Myös Kristersson on väläytellyt aikaisemmin demariyhteistyön mahdollisuutta tässä paineessa.

Hallitukseen tai edes sen tukipuolueeksi ruotsidemokraatteja ei hyväksytä, eikä se ole siihen itsekään valmis. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson on nähnyt, miten populistipuolueille hallituksissa tuppaa käymään, esimerkiksi Suomessa.

Hyvin selvästi ruotsidemokraatteja vastaan on profiloitunut suosittu keskustajohtaja Annie Lööf. Hänen liberaalit maahanmuuttolinjauksensa ovat jo aiheuttaneet säröjä myös porvariallianssiin. Niihin rakoihin Löfven nyt luultavasti yrittää iskeä.

Keskustan Annie Lööfinliberaalit maahanmuutto-linjaukset ovat jo aiheuttaneet säröjä porvariallianssiin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti