REFRRER:path /

Häkkänen tarvitsee lisää tietoa Pelsosta

Mauri Ratilainen / arkisto
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) perehtyy parhaillaan Rikosseuraamuslaitoksen selvitykseen ja esitykseen Pohjois-Suomen vankeinhoidosta. Hän tarvitsee pikaisesti lisää tietoa, koska Risen selvitys ei ole riittävä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti suoraviivaisesti kantaa Vaalassa sijaitsevan Pelson vankilan puolesta Kainuun Sanomien haastattelussa keskiviikkona 14.2. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Pelson vankila pitää sulkea ja toiminnot siirtää Ouluun, jonne rakennettaisiin uusi vankila. Kyseessä on vasta esitys, joka vaatii poliittisen käsittelyn. Asia lienee esillä hallituksen budjettiriihessä pääsiäisviikolla.

Sipilä totesi keskiviikon 14.2. Kainuun Sanomissa, että vankilat ovat sellaista tyypillistä toimintaa, jossa ei ole mitään erityistä syytä keskittää vaan joka pystyy olemaan hajautetusti Suomessa. Hän muistutti, että Vaalassa on vankilatoiminnasta pitkät perinteet ja osaava henkilökunta.

Risen esityksessä oli vaihtoehtoina yksi Pohjois-Suomen vankila sekä Oulun ja Pelson vankiloiden jatkaminen erillään. Risen mielestä yksi vankila on taloudellisesti ja vankeinhoidon toiminnallisuuden kannalta selvästi parempi vaihtoehto kuin vankiloiden jatkaminen ennallaan. Risen mielestä Oulussa on myös Vaalaa paremmat edellytykset henkilökunnan rekrytointiin ja palveluiden saatavuuteen.

Oulun vaalipiirin kansanedustajat ovat yksissä tuumin ryhtyneet puolustamaan Pelson vankilan säilyttämistä. Heidän mielestään Risen selvitys Pohjois-Suomen vankeinhoidon järjestämisestä on puutteellinen, koska se ei huomioi eduskunnan vaatimaa laaja-alaista arviota. Kannanoton ovat allekirjoittaneet kaikki Oulun vaalipiirin kansanedustajat lukuun ottamatta ministereitä. Kainuun Sanomien haastattelussa kuitenkin myös pääministeri Sipilä sanoo aina puolustaneensa Pelsoa.

Kansanedustajien kannanotto pääministeriä myöten on tärkeä viesti asiasta vastaavalle oikeusministerille Antti Häkkäselle (kok): Risen selvitys ei riitä. Sitä on kritisoitu puutteelliseksi ja sen laadintaa epäilty puolueelliseksi: Oulua tukeva lopputulos on valittu ensin ja selvitys kirjoitettu tätä tavoitetta tukevaksi. Vankeinhoidon järjestäminen vaatii pikaisesti tasapuolista ja luotettavaa lisäselvitystä ja sen toimittamista Häkkäsen tietoon.

Vankeinhoidon järjestäminen vaatii pikaisesti tasapuolista ja luotettavaa selvitystä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti