REFRRER:path /

Halla-ahon suosio hirvittää hallitusta

Halla-ahon voitto voisi johtaa Sipilän hallituksen hajoamiseen. Toisaalta se voisi myös hajottaa ps-puolueen ja eduskuntaryhmän.

Kolmen viikon päästä Perussuomalaiset valitsee itselleen uuden puheenjohtajan Jyväskylän puoluekokouksessaan.

On ennalta selvää, että valinta tapahtuu kahden pääehdokkaan välillä. Sampo Terho nousi äskettäin hallitukseen kulttuuri-, urheilu ja eurooppaministeriksi. Euroopan parlamentista puoluejohtajaksi tähtää Jussi Halla-aho.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen paljasti keskiviikkona Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissaan, että Halla-aho on perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa Terhoa selvästi suositumpi ehdokas Timo Soinin seuraajaksi.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan Halla-ahoa kannattaa perussuomalaisten äänestäjistä 40 prosenttia ja Terhoa 26 prosenttia. Muiden puheenjohtajaehdokkaiden kannatus on 9 prosenttia, eikä 25 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Puheenjohtajan valintaan voivat osallistua vain puolueen jäsenet. Äänestäjien mielipiteillä on siinä tietysti ohjaava merkitys.

Siksi kukaan ei voi varmasti ennustaa, miten johtajavaalissa lopulta käy.

Puoluekokoukseen tulee tietysti paljon aktiiveja, jotka ovat olleet puoluetyössä pitkään mukana.

Mutta kuinka paljon valintatilanne houkuttelee paikalle rivijäseniä lähinnä puheenjohtajaa valitsemaan?

On tiedossa, että puolueen jäsenmäärä on puoluekokouksen alla kasvanut yli 10 000:een. Jyväskylän kokoukseen heistä voi tulla jopa 3 000, kenties ylikin.

Halla-ahon tukijoiden piireissä on esitetty väitteitä, että puoluehallitus olisi hylännyt aiheetta uusia jäsenhakemuksia.

Tämän puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on kiistänyt. Hän on kuitenkin huomauttanut, että ”puolue ei ole hollitupa, jonne tullaan ovesta sisään, huudellaan mitä sattuu, tullaan äänestämään ja lähdetään pois”. (Ilta-Sanomat 9.5.)

Ei ole mikään salaisuus, että Terho on puoluejohdon ja väistyvän puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin suosikki johtoon. Soinin mielestä yhden asian liikkeenä puolue ei voisi menestyä.

Halla-aho puolestaan tekisi puolueesta nimenomaan yhden tai korkeintaan kahden asian liikkeen. Halla-ahon mielestä perussuomalaisille ja heidän äänestäjilleen on yhteistä vain kaksi asiaa: EU:n ja maahanmuuton vastustaminen.

Kannattajia on tullut oikealta, vasemmalta ja keskeltä, eikä heillä ole mitään yhtenäistä yleispoliittista linjaa.

Halla-aho pitää mallina Alankomaiden ja Tanskan vapauspuolueita, jotka ovat jyrkällä linjallaan saaneet oppositiosta käsin hallituksen tiukentamaan maahanmuuttopolitiikkaansa.

Halla-ahon suuri kannatus on nyt paha uhka Juha Sipilän hallituksen pysyvyydelle. Eikä pelkästään siksi, että hän vetäisi Soinin ulos hallituksesta, vaikka ei itse siihen osallistuisikaan.

Halla-ahon voitto voisi johtaa hallituksen hajoamiseen, sillä keskustan ja kokoomuksen olisi hyvin vaikea sopeutua yhteistyöhön linjaansa kiristävän puolueen kanssa.

Hallituksen jatkamista koossa puoltaisivat keskeneräiset isot hankkeet, varsinkin sote- ja maakuntauudistuksen koossa pitäminen ja läpivienti.

Perussuomalaisten korvaaminen Rkp:n ja kristillisdemokraattien ministereillä vaatisi uusia neuvotteluja soten sisällöstä. Sitä paitsi hallituksen uusi enemmistö olisi silloin kovin heiveröinen.

Halla-ahon voitto voi kuitenkin johtaa jopa puolueen ja eduskuntaryhmän hajoamiseen.

Pääosa eduskuntaryhmästä on sitoutunut hallitusyhteistyöhön ja on kantanut monet kipeät ratkaisut ryhdikkäästi. Poliisikansanedustajien äskeinen protesti hallintarekisteriasiassa on harvinainen poikkeus.

Kaikki olisi ollut turhaa, jos Brysselistä puoluetta etäohjaava Halla-aho heittäisi puolueen pelkällä persoonallaan oppositioon.

Ps-kansanedustajat ovat

kantaneet ryhdikkäästi

kipeät hallitusratkaisut.

Kaikki olisi ollut turhaa,

Halla-ahon persoona heittäisi

puolueen oppositioon.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti