REFRRER:path /

Hullunrohkea veto Sipilältä

Mauri Ratilainen/arkisto
Juha Sipilä ja hallitus panivat asemansa vaakalaudalle.
Pääministeri Juha Sipilä kertoi, että hallitus mittaa työllisyyspolitiikkansa linjan eduskunnassa tiedonannon avulla. Hän itsekin totesi, että se on harvinaisen järeä keino, kun käsittelyn päätteeksi mitataan hallituksen luottamus.

Ay-liike on tehnyt tästä ns. irtisanomislaista itselleen periaatteellisen kysymyksen. Sitä ei hyväksytä missään tapauksessa, eikä kompromisseja hyväksytä. Ay-liikkeelle kelpaa vain se, että hallitus ei lainkaan anna lakiesitystä.

Ay-liike luultavasti nyt vain voimistaa painostustoimiaan, joissa AKT tyypilliseen tapaansa on jo edennyt pisimmälle.

Kiista saa nyt yhä vahvemmin periaatteellisen muodon. Kaikki kansanedustajat joutuvat puntaroimaan myös omaa asemaansa: voidaanko työelämää koskevaa lainsäädäntöä ylipäätään hyväksyä vastoin jonkin työmarkkinaosapuolen kantaa. Kyse on nyt itse asiassa perustuslaista, jonka mukaan valtiovalta on eduskunnan ja vain eduskunnan käsissä. Ei siinä sanota mitään kolmikannasta.

Riidan nostaminen tälle tasolle on hullunrohkea veto Sipilältä. Jos hallitus häviää, se hajoaa ja ollaan nopeasti ennenaikaisten vaalien edessä.

Jos hallitus voittaa, lakihanke siirtyy eduskunnan valmisteluun. Silloinkin on mahdollista, että perustuslakivaliokunta sen joka tapauksessa pysäyttää, koska laki panisi työntekijät erilaiseen asemaan työnantajan henkilöstömäärän perusteella.

Molemmissa tapauksissa Sipilä ja ministerit voivat yrittäjille sanoa, että ainakin yritettiin…

Sipilän hallituksen veto viittaa siihen, että ns. irtisanomislaista on päätetty tehdä omaa merkitystään moninkertaisesti isompi kysymys myös hallituksen puolella. Hallitus ajaa nyt vanhaa kolmikantaista käytäntöä kumoon. Valta otetaan työmarkkinajärjestöiltä hallitukselle ja eduskunnalle, koska muuten mitkään työmarkkinoihin vaikuttavat uudistukset eivät helposti etene.

Nähtävästi on arvioitu, että ensi vaalikaudella sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta ei taaskaan tule mitään kolmikantaisella valmistelulla. Kuten ei tullut aikaisemmin Matti Vanhasen II hallituksen asettaman Sata-komitean työstä ja esityksistä, kun SAK ja Akava vetäytyivät valmistelusta.

Sosiaali- ja työttömyysturvaa yritettiin todella uudistaa jo kymmenisen vuotta sitten. Siinä kiistan aiheeksi nousi mm. se, ettei alimpia peruspäivärahoja ei voitu korottaa ilman, että ansiosidonnaiset päivärahat nousevat suhteessa enemmän.

Nähtävästi on arvioitu, että sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta ei taaskaan tule mitään kolmikantaisella valmistelulla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti