REFRRER:path /

Ihmisten uskoa tulevaisuuteen pitää tukea

Eila Kilpeläinen / Arkisto
Taloudellinen niukkuus on yksi tekijä, joka voi ajaa ihmisen epätoivoon.
Lääkintöneuvos Tuomo Pääkkönen nosti kuluneella viikolla Kainuun Sanomien haastattelussa esiin tärkeän niin fyysistä kuin mielenterveyttä ylläpitävän seikan (KS 8.1.). Pääkkönen muistutti, että tärkeintä hyvinvoinnin ylläpitämisessä on toivo.

Samaa kertovat erilaiset tutkimukset ja selvitykset. Toivottomuuteen ajatunut ei enää jaksa välittää terveydestään. Ihmissuhteiden vaaliminen voi käydä vaikeaksi, arki muuttuu merkityksettömäksi, tulevaisuuteen ei riitä uskoa ja monella on myös itsetuhoisia ajatuksia.

Helsingin Sanomien hiljattain teettämä selvitys paljastaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pimeän puolen. Osa suomalaisista elää niin suuressa niukkuudessa ja köyhyydessä, että se ajaa epätoivoisiin tekoihin. Hätkähdyttävä oli myös Helsingin poliisin viime viikonlopun hälytystehtävistään julkaisema tieto, jonka mukaan Uudenmaan alueella oli viikonlopun aikana 47 itsemurhayritystä tai sen uhkaa. Kaikki näistä eivät toki johdu köyhyydestä, mutta toivottomuus lienee läsnä jokaisessa.

Toivottomuuden tunteesta on puhuttu viime aikoina myös laajempana ilmiönä, joka koskee nimenomaan nuoria. Kun aiemmin nuori on voinut luottaa siihen, että kouluttautumalla pystyy nostamaan elintasoaan, ei näin enää aina ole. Nuorilta vaaditaan tietoa tulevaisuuden ammatinvalinnasta yhä aikaisemmin, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta. Moni nuori kantaa myös huolta ilmastonmuutoksesta. Tulevaisuus voi näyttäytyä synkkänä, ja nuorten elämässä vaikuttavat epävarmuustekijät ovat lisääntyneet.

Nyt olisikin aika vakavasti pohtia sitä, mitä toivottomuuden vähentämiseksi voidaan tehdä. Mitkä yhteiskunnalliset rakenteet, ratkaisut ja toimintatavat ylläpitävät tai aiheuttavat toivottomuutta ja millaisia satasauksia niiden korjaaminen vaatii? Työhön tarvitaan niin julkista, yksityistä kuin kolmatta sektoria. Paljon hyvää työtä tehdään jo nyt, mutta uusiakin avauksia tarvitaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti