REFRRER:path /

Järjen voitto ideologiasta

Laajan palvelun asiakassetelit uhkasivat romuttaa säästötavoitteet. Kirurgit ja keskussairaalat varoittivat päivystyksen romahduksesta.

Juha Neuvonen
Ministeri Annika Saarikko tutustui Kainuun sote-kokemuksiin ja suunnitelmiin sote-johtaja Maire Ahopellon opastuksella toista viikkoa sitten.
Sote-uudistuksessa vastakkain ovat pitkään olleet hallituksessakin järki ja ideologia. Järjen ääntä ovat edustaneet sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat ja ammattikunnat.

Aivan viimeksi Suomen Kirurgiyhdistys arvosteli laaja-alaisimpia suunnitelmia valinnanvapauslain asiakasseteliin.

Kirurgien mielestä asiakassetelin laajentaminen erikoissairaanhoitoon sisältää huomattavia riskejä ja uhkaa estää ennalta suunnitellun kirurgisten leikkausten keskittämisen toteutumisen sekä romahduttaa päivystysjärjestelmän.

Pelkoa on ollut

myös nykyisissä sairaanhoitopiireissä. Ja mitä pienempi keskussairaala, sitä varmemmin asiakassetelit voivat päivystyksen vaarantaa.

Yksityisten sairaaloiden lisääntyminen hyvin todennäköisesti johtaisi kovaan palkkakilpailuun työvoimasta ja lääkäreitä häipyisi julkiselta puolelta entistä enemmän lääkärifirmoihin. Maakuntien keskussairaalat joutuisivat sitten ostamaan palveluja yksityisiltä nykyistä enemmän ja kalliimmalla.

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite eli kustannusten nousun hillitseminen 3 miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä näytti romuttuvan.

Kokoomus on valinnanvapausperiaatteen hyväksymisestä saakka ajanut asiakasseteleitä myös erikoissairaanhoitoon.

Asiakasseteli on näin ollut kokoomukselle väline, jolla raivataan tilaa yksityisille terveyspalveluille.

Sotesta kokoomuksesta vastannut sisäministeri Paula Risikko puhui aikaisemmin jopa asiakkaan subjektiivisesta oikeudesta seteleihin ja luetteli pitkähkön listan hoidoista, joihin niitä voitaisiin käyttää.

Hallituspuolueiden viimeisessä kompromississa kokoomus antoi asiantuntijakuulemisten jälkeen ideologisista tavoitteistaan periksi. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi suoraan, ettei hän puhuisi subjektiivisesta oikeudesta seteleihin.

Hallituksessa ollaan nyt – toivottavasti – yhtä mieltä siitä, että erikoissairaanhoidossa yliopistosairaaloilla ja keskussairaaloilla on selkeästi päävastuu. Yksityisiä palveluja voidaan tietysti käyttää, kuten on käytetty tähänkin saakka, esimerkiksi jonojen purkamiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tähdensi torstaina, että ”valinnanvapauden äärelle ei saa muodostua tavaratalovaikutelmaa, vaan aina kaikki palveluiden saamiset perustuvat sote-ammattilaisen tekemään palvelutarpeen arviointiin”.

Hallituksen viimeistä kompromissia syynättiin torstaina eduskuntaryhmissä. Se lähtee vielä lausuntokierrokselle, jonka jälkeen voidaan tehdä vielä muutoksia. Muutenhan lausuntokierros vain turhaan jarruttaisi uudistusta, jonka eteneminen on jo useasti viivästynyt. Peruslinja lienee kuitenkin jo selvä.

Viimeisessä kompromississa

kokoomus antoi asiantuntija-

kuulemisten jälkeen periksi

ideologisista tavoitteistaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti