REFRRER:path /

JSN pitää huolta Suomen median uskottavuudesta

Mauri Ratilainen / arkisto
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Elina Grundström.
Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin, jonka tehtävänä on valvoa hyvän journalistisen tavan noudattamista ja toisaalta pitää huolta, että sanan ja julkaisemisen vapaus Suomessa toteutuu.

JSN on toiminut journalismin eteen jo 50 vuotta. Virallinen perustamispäivä oli 10. joulukuuta 1968. Juhlaseminaari Helsingissä järjestettiin maanantaina.

Mediamaailman pirstoutuminen ja uudenlaiset hybiridisodankäynnin muodot tekevät laadukkaasta, vastuullisesta tiedonvälityksestä tarpeellisempaa kuin koskaan ihmiskunnan aikana.

Ennen sotia käytiin sotilaiden sekä maa-, meri- ja ilmavoimien kalustojen voimalla. Nyt sotiminen tapahtuu niin, että vihollisen läsnäoloa ei edes huomaa.

Ulkovallat pystyvät lamauttamaan yhteiskunnan tehokkaasti ilman pommituksiakin. Sähkön- ja tiedonsiirtoa voidaan manipuloida verkkojen kautta.

Viimeisimpänä ilmiönä valtioiden vakautta pystytään horjuttamaan käyttämällä sen omia kansalaisia pelinappuloina. Sosiaaliseen mediaan voidaan luoda kaksi leiriä, jotka pannaan riitelemään keskenään. Aikanaan näiden joukkojen kannattajat lähtevät kaduille.

Tai kuten Ranskassa, Facebookin kautta voidaan agitoida kansa kadulle polttamaan autoja ja rikkomaan paikkoja milloin milläkin syyllä. Facebook-mielenosoituksissa on tyypillistä, että johtohahmoa ja selkeää agendaa ei ole. Miksi olisikaan, jos toimintaa johdetaan ulkomailta.

Tälllaisen mielipidevaikuttamisen torjumiseksi tarvitaan vastuullista mediaa, jonka välittämään tietoon voidaan luottaa. Vastuullisen median sertifikaatti on, että se on sitoutunut noudattamaan journalistin ohjeita ja tätä sitoumusta valvomaan tarvitaan julkisen sanan neuvostoa. JSN pitää huolen siitä, että media tarjoaa uskottavan puolustuksen informaatiosodassa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti