REFRRER:path /

Juha Sipilän kantti mitataan keväällä

Keskustan ydinkannatus romahtanut ja kokoomuksen Petteri Orpo on noussut puoluejohtajien pääministeripelissä selvästi Sipilän edelle.

Lännen Median keskiviikkoinen uutinen puoluebarometrin tuloksista oli varmasti tuskallista luettava keskustan puheenjohtajalle, pääministeri Juha Sipilälle.

Ensinnäkin keskustan ydinkannatus on pudonnut rajusti. Vain 7 prosenttia puolueiden yhteisen puoluebarometrin vastaajista pitää keskustan äänestämistä erittäin houkuttelevana. Kun mukaan lasketaan keskustaa melko houkuttelevana pitävät, luku nousee 22 prosenttiin.

Kokoomuksen vastaavat houkuttavuusluvut ovat nyt 12 ja 31 prosenttia.

Sdp:n kokonaishoukuttavuus on keskustaa suurempi 27 prosentissa, vaikka ydinkannatus on keskustan tavoin vain 7 prosentissa.


Toinen keskustaa huolestuttava seikka puoluebarometrissa oli, että puolueen johtajia pitää nyt vetovoimaisina vain 12 prosenttia, kun vaalikauden alussa lukema oli 29 prosenttia. Kokoomusjohdon vetovoimaisuus on 24 prosenttia ja nyt kaksinkertainen keskustaan nähden.

Keskustaa lohduttaa vain se, että sosiaalidemokraattien johtajia pitää vetovoimaisina vain 4 prosenttia vastaajista.

Puoluebarometrin tulokset vertautuvat Iltalehden tiistaina julkaisemaan pääministerigalluppiin. Lehti kysyi viime kesäkuussa ja nyt syyskuussa uudestaan eri puoluejohtajien kannatusta pääministeriksi.

Petteri Orpo on noussut kakkossijalta kärkeen eli 19 prosentista 25 prosenttiin. Samaan aikaan Juha Sipilä on pudonnut kakkoseksi 21 prosentista 15:een.

Demarien Antti Rinteelläkään ei mene hyvin: 11 prosenttia on kutistunut 8 prosenttiin. Samalla vasemmistoliiton Li Andersson on kivunnut pääministerisuosikkina 6 prosentista 12 prosenttiin ja mennyt Rinteen ohi.

Vihreiden Touko Aaltokin on kaksinkertaistanut kannatuksensa Rinteen rinnalle 8 prosenttiin.

Näillä luvuilla keskusta ja demarit näyttäisivät vielä kamppailevan kovasti eduskuntavaalien kakkospaikasta. Kokoomus on ollut selvästi edellä myös varsinaisissa puoluegallupeissa.

Tulevan kevään mittaukset ja suosioluvut testaavat keskustan ja Sipilän kanttia. Puolueväen risteilyllä Sipilä tiuskahteli jo siihen tyyliin, että kyllä hänestä eroon päästään, jos kannatusta ei enää riitä.

Ainakin keskustan piirijohtajat ovat yhä Sipilän tukena. Kaikki Maaseudun Tulevaisuuden tavoittamat 17 keskustan piirijohtajaa tukevat puheenjohtaja Juha Sipilän jatkokautta. (MT 1.11.)

Ensi kesäkuussa keskustaväki kokoontuu puoluekokoukseen Vuokattiin. Vaikka joillakin haastajilla saattaisi jo olla hinkua puheenjohtajan vaihtamiseen, sitä tuskin tapahtuu ellei Sipilä itse heittäydy syrjään.

Matti Vanhanen vetäytyi puheenjohtajan ja pääministerin paikalta ennen kevään 2011 vaaleja. Mari Kiviniemi hävisi vaalit selvästi ja jätti jo seuraavana vuonna puoluejohtajan tehtävät Sipilälle. Tämä kokemus pätkäpääministerin vetovoimasta jäi keskustaväen muistiin.

Aivan vastaavia koki kokoomus ennen viime vaaleja: Jyrki Kataisen vaihtaminen Alexander Stubbiin ei tuonut odotettua vaalivoittoa.

Vaalikaudesta on jäljellä vielä puolitoista vuotta ja ainakin vielä keskusta jaksaa odottaa käännettä kannatuskehitykseen. Ylen viime mittauksessa keskustan kannatus nousi pitkästä aikaa selvästi ja jopa muita puolueita enemmän.

Samaan aikaan niin vihreiden kuin perussuomalaisten putoaminen jatkui, mutta toisaalta myös kokoomus ja demarit nousivat ylös.

Talouskasvu ja nouseva työllisyys ovat tähän saakka nostaneet hallituksessa kokoomusta, mutta eivät keskustaa. Vaikka Sipilän hohto on pahasti himmennyt, olisi outoa, ellei ”Suomen kuntoon panemisen” isä mitään hyvää muutoksesta saisi itselleen ja puolueelleen.

Viime vaalikaudet ovat myös opettaneet, että suuria kannatusmuutoksia voi tapahtua puolueiden välillä nopeasti.

Talouskasvu ja nouseva

työllisyys ovat tähän

saakka nostaneet

hallituksessa kokoomusta,

mutta eivät keskustaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti