REFRRER:path /

Julkista lähiruokaa

Jukka Keränen / arkisto
Kainuun kouluruokailussa riisi voitaisiin korvata ohrasuurimoilla, ehdotti sotkamolainen Ella Mustakangas Kainuun Sanomissa viime viikolla.
Ruoan alkuperällä on vaikutusta niin lautasella kuin poliittisessa sanailussa. Tuorein kohu syntyi viime keskiviikkona Maaseudun Tulevaisuuden uutisoitua siitä, että puolustusvoimat siirtyy käyttämään Arlan maitotuotteita Valion sijaan.

Tämä tarkoittaisi lehden mukaan sitä, että ainakin armeijan juustot tulisivat jatkossa Ruotsista.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Anne Kalmari kritisoi päätöstä voimakkaasti perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa. Kalmarin mukaan valtion omistamassa yhtiössä luulisi olevan halua toimia kotimaisuus edellä ja sopia säännöt Suomelle kokonaisedulliseksi, turvalliseksi sekä puolustusvoimista puhuttaessa osaltaan varmistamaan huoltovarmuutta.


Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun puolustusvoimat joutuu poliitikkojen hampaisiin hankintoihin liittyen. Keskustelua on käyty muun muassa ruotsalaisista näkkileivistä, ulkomaisesta sissimuonasta ja kumisaappaiden alkuperästä.

Vaikka kilpailutus on normaalia toimintaa niin pienille kuin isoille ja sekä yksityisille että julkisille yrityksille, alkuperällä on merkitystä.

Kun puolustusvoimat vuonna 2010 tilasi 55 000 paria maihinnousukenkiä Sievin jalkineelta, yhtiö pääsi palkkaamaan lisää väkeä Sievin ja Oulaisten tehtailleen. On selvää, että julkisilla suurilla hankinnoilla on merkitystä alan työllisyyteen.

Siksi myös Kainuussa kannattaa olla tarkkana, kun kunnat kilpailuttavat ensi talven aikana päiväkotilasten, koululaisten ja vanhusten ruokahankinnat. Neuvotteluja käydään jo.

Kainuussa maa- ja metsätaloudella on iso merkitys. Sen runsaat 2 000 työpaikkaa muodostavat noin seitsemän prosenttia koko maakunnan työpaikoista. Osuus on kaksi kertaa suurempi kuin koko maassa, jossa se on keskimäärin 3,7 prosenttia.

Lähellä tapahtuvalla alkutuotannolla on merkitystä, alueen työpaikoille, elinvoimalle, tasalaatuiselle elintarviketuotannolle ja paikalliselle huoltovarmuudelle.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti