REFRRER:path /

Kainuu nousi pykälän autokaupan jumbosijalta

Juha Neuvonen / arkisto
Hiljainen loppuvuosi ennakoi autokaupalle kasvua Kainuussa tänä vuonna.
Kainuu ei ole enää autokaupan peränpitäjä rekisteröityjen henkilöautojen lukumäärällä mitattuna. Kainuussa ensirekisteröitiin viime vuonna yhteensä 919 henkilöautoa, mikä on 25 autoa enemmän kuin jumbosijalle pudonneessa Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Vielä vuotta aiemmin Keski-Pohjanmaa oli Kainuuta edellä 29 rekisteröidyllä henkilöautolla.

Viime vuosi oli autokaupalle varsin kaksijakoinen. Valtakunnalliset henkilöautojen rekisteröinnit nousivat 120 499 ajoneuvoon, kiitos vahvan alkuvuoden. Edellisen kerran 120 000 raja on ylitetty vuonna 2011. Joulukuussa rekisteröinnit putosivat kuitenkin lähes neljänneksen edellisestä vuodesta.

Syynä on autoverolain muutos, joka siirsi ensirekisteröintejä tammikuulle.

Kainuun autokauppiasyhdistyksen puheenjohtaja ja Pörhön autoliikkeen aluejohtaja Markku Tikkanen arvelee tämän päivän Kainuun Sanomissa, että ilman veroepäselvyyttä Kainuussa olisi kirjattu 100 ensirekisteröintiä enemmän viime vuonna. Se olisi tarkoittanut maakuntaan yli 10 prosentin kasvua.

Nyt Kainuussa jäätiin tismalleen samaan myyntimäärään kuin vuonna 2007. Sitäkin voi pitää epävarman loppuvuoden takia torjuntavoittona. Seitsemässä maakunnassa myynti laski, eniten Keski-Pohjanmaalla ja Satakunnassa, joissa henkilöautojen ensirekisteröinnit vähenivät viisi prosenttia tai enemmän.

Patoutuneen kysynnän ja veroepäselvyyden poistumisen jälkeen autokaupalle odotetaan taas piristymistä tänä vuonna.

Sitä tukee kuluttajien luottamus, joka on laskusuunnastaan huolimatta edelleen selvästi yli keskimääräisen.

Joulukuussa kuluttajien luottamusindikaattori oli Tilastokeskuksen mukaan 16,1 kun sen pitkän ajan keskiarvo on 12,7. Viime vuonna on toki nähty poikkeuksellisen korkeita luottamuslukuja. Maaliskuussa 2018 indikaattori oli lähes 26.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti