REFRRER:path /

Kainuun matkailu polkee paikoillaan

Parin vuoden aikana matkailijamäärä ei ole yhtään noussut. Samaan aikaan Lapissa tehdään nyt uusia kovia ennätyksiä.

Tuleeko Hossasta Vuokatin veroinen Kainuun matkailun veturi?
Tilastokeskuksen tuoreet luvut matkailijoiden määrästä tammi-syyskuussa Suomessa ja eri maakunnissa ovat melko masentavaa luettavaa Kainuussa.

Kainuun matkailussa ei ole menty yhtään eteenpäin viime vuodesta eikä edetty koko 2010-luvulla. Koko Suomessa matkailijoiden yöpymiset eri majoitusliikkeissä ovat kasvaneet.

Erityisesti matkailijamäärät ovat nyt nousseet Uudellamaalla ja Lapissa. Myös Pirkanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla on tänä vuonna päästy vuosikymmenen ennätysvauhtiin matkailijavirroissa.

Kainuun paras

kolmen vuosineljänneksen yöpymisten luku kirjattiin tällä vuosikymmenellä 2013 ja toiseksi paras jo 2010. Parin viimeisen vuoden aikana Kainuun matkailijatase ei ole tammi-syyskuussa muuttunut juuri miksikään.

Ei ole päästy yhtään mukaan Lapin luonnon imuun.

Kainuun matkailuelinkeinoa ei paljon lohduta se, että kehnosti huippuvuosiin verrattuna menee monessa muussakin maakunnassa: Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä. Näin on myös Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, jotka tänä vuonna ovat kuitenkin pitkän matkailijalaman jälkeen nousussa.

Kainuun mahdollisuudet matkailussa ovat viime vuosien kehnosta kehityksestä huolimatta suuret.

Tätä kuvaa se, että Kainuussa matkailijoiden yöpymisten määrä suhteessa maakunnan asukaslukuun on ollut viime vuosina Kainuussa valtakunnan kolmanneksi suurin Lapin ja Ahvenanmaan jälkeen.

Kainuuseen viime vuonna saapuneiden matkailijoiden määrä oli noin nelinkertainen maakunnan asukaslukuun verrattuna, kun luku koko maassa on vain kaksinkertainen. Ahvenanmaalle ja Lappiin tulleiden luku oli 6–7-kertainen asukkaisiin suhteutettuna.

Kainuussa matkailijat näyttävät kuitenkin viihtyneen pidempään kuin kahdessa parhaassa matkailumaakunnassa.

Miksi matkailijoiden ja yöpymisten määrä on Kainuussa jämähtänyt paikoilleen, kun Lapissa tehdään nyt uusia kovia ennätyksiä?

Mitä Kainuussa ei osata tehdä oikein?

Lappi on tietysti omanlaisensa matkailukohde, jonka markkinointi luonnon eksotiikalla on helpompaa niin kotimaisille kuin ulkomaisille matkailijoille.

Mutta mitä erityistä Kainuulla on tarjottavanaan, jonka varaan voisi rakentaa uutta?

Kainuu on petomaakunta. Karhuja, susia ja ahmoja on monien mielestä liikaakin.

Onko petojen katselusta ja kuvaamisesta kiinnostuneille mahdollista tarjota nykyistä enemmän? Vai häiritseekö petomatkailu ja siihen liittyvä ruokkiminen jo liikaakin eläinten luontaista käyttäytymistä?

Erämainen luonto on tietysti muutenkin Kainuun valtteja. Hossasta on tehtävä luontomatkailulle samanlainen veturi kuin Vuokatti monipuolisine mahdollisuuksineen on ollut yleensäkin Kainuun matkailulle.

Kainuussa on myös laajalti järviä ja jokia, joissa kalastukseen, veneilyyn ja melontaan liittyvän turismin mahdollisuuksia tuskin on vielä kunnolla hyödynnetty.

Kainuulla on myös rankka sotahistoria. Raatteen tien taistelut tunnetaan kaikkialla maailman sotakoulutuksessa.

Jos Normandiaan tulee miljoonittain sotahistoriasta kiinnostuneita matkailijoita, miksei Kainuuseenkin saataisi lisää joitakin kymmeniä tuhansia.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti