REFRRER:path /

Kaivoslaissa ei saa olla porsaanreikiä

Veli-Jukka Mustajärvi /Arkisto
Kultakaivoksissakin on ollut ongelmia. Kittilän Kiistalan kultakaivoksen altaan vuotokohtaa tarkastelivat vuonna 2015 kaivoksen johtaja Mikko Korteniemi (vas.) ja ympäristöpäällikkö Pasi Kreivi.
Iltalehti uutisoi joulupäivänä ulkomaisen kaivosyhtiön leveilleen Hongkongin pörssissä, että se tyhjentää Valkeakosken kaivoksen ennen kuin viranomaiset ehtivät käsitellä valitukset.

Australialainen Dragon Mining on aikeissa avata tammikuussa kultakaivoksen Valkeakoskelle ja louhia sieltä kahden vuoden aikana 300 kiloa kultaa.

Paikalliset asukkaat ovat huolissaan kaivostoiminnan vaikutuksesta ympäristöön. Keskustelun keskiössä ovat Valkeakosken Kaapelinkulman kallioiden välissä olevat vedet.

Luonnonsuojeluväen mielestä kyseessä ovat lähteistä nouseva vesi, jota se todisteli äyskäröimällä vettä uomista pois. Iltalehden artikkelin mukaan vedenpinta nousi uudestaan, mikä todistaa kyseessä olevan lähdeveden.

Dragon Miningin maajohtajan Ilpo Mäkisen mukaan alueella ei sijaitse lähteitä ja yhtiöllä on vaaditut luvat kaivoksen avaamiseen. Myöskään Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Merja Antikainen ei tiedä alueella olevan lähteitä.

Kokoomuksen kansanedustajat Pauli Kiuru ja Timo Heinonen jättivät torstaina tilanteesta kirjallisen kysymyksen kaivostoiminnasta vastaavalle elinkeinoministerille Mika Lintilälle (kesk.).

Lintilä lupasi Ilta-Sanomien mukaan selvittää asian, ettei kukaan tule tänne ”sikailemaan kaivoslailla”.

Kesällä 2011 voimaan tulleen kaivoslain tarkoituksena on edistää kaivostoimintaa ja järjestää sen edellyttämä alueiden käyttö ja malminetsintä niin, että ne ovat yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestäviä. Olipa laki miltä ajalta tahansa, toiminnanharjoittajalla pitää olla vastuu siitä, että luonto ei turmellu. Vastuu pitää ulottaa myös konserneihin, ettei paikallisia maayhtiöitä ajeta konkurssiin vastuun välttämiseksi.

Tämän jos minkä pitää olla otetun opiksi Talvivaaran vuodoista.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti