REFRRER:path /

Kanta määrittää kiintiöt

Ensio Ruohomäki / arkisto
Susien määrä on kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun niiden metsästystä rajoitettiin. Nyt susihavaintoja tehdään pihapiireistä eteläistä Suomea myöten.
Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti viime viikolla susien vuotuiseksi kaatokiintiöksi 53 sutta kahdelle seuraavalle vuodelle. Määrä on tarkoitettu susikannan kasvun hillitsemiseksi poronhoitoalueen ulkopuolella.

Poikkeuslupia voi alkaa hakea heti, ja niiden käsittely alkaa tammikuun alussa.

Kaatokiintiö nousi lausuntokierroksella olleesta asetuksesta 13 sudella. Alun perin kiintiöksi ehdotettiin enintään 40 suden kaatamista vuodessa. Susiin liittyy monenlaisia tunteista puolesta ja vastaan.


Metsästyksen kannattajat ovat huolissaan toistuvista havainnoista eteläistä Suomea myöten. Vastustajien mielestä suden elinvoimaisuus Suomessa on heikentynyt merkittävästi.

Ministeriön ratkaisu perustui kuitenkin faktaan, ja se on aivan oikein. Mitä tunteellisempi asia, sen tärkeämpää on korostaa oikeaa tietoa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan poronhoitoalueen ulkopuolelle elää tällä 200–248 sutta. Haarukka on samaa luokkaa kuin viime vuonna ja merkittävästi korkeampi kuin aiempina vuosina tällä vuosikymmenellä.

Vuosina 2009–2014 riista- ja kalatalouden tutkimuskeskus eli nykyinen Luke arvioi susien määräksi noin 150 yksilöä ja alle. Susien metsästyksen rajoitus on vaikuttanut heti: susikanta on vahvistunut levittäytynyt yllättävän laajalle alueelle myös Etelä-Suomessa.

Susikannan muutokset todistavat koruttomasti sen, kuinka nopea vaikutus metsästyksellä on susien määrään.

Kolme vuotta sitten kaatokiintiö oli vain 10 sutta vuodessa. Vuoden 2013 jälkeen susikanta on noussut yli sadalla yksilöllä eli kaksinkertaistunut.

Susien määrään voi vaikuttaa tehokkaasti vain luvanvaraisella metsästyksellä. Jos sudet tottuvat siihen, että ne saavat liikkua rauhassa pihapiirissä, ne hankkivat helpon ruokansa sieltä. Silloin myös riski ihmisen ja suden kohtaamiseen kasvaa, varsinkin jos pihaan sattuu häirikkösusi.

Metsästämällä voidaan vaikuttaa paitsi kannan kokoon, myös villieläinten liikkeisiin. Kun susi kokee olonsa turvattomaksi ihmisasutuksen lähellä, se pysyy sieltä poissa. Susi on fiksu eläin. Se oppii kyllä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti