REFRRER:path /

Kiusaamista vastaan taisteltava koko ajan

Veli-Jukka Mustajärvi/Arkisto
Vaikka Kainuun luvut ovat muuta maata paremmat, työ ei ole loppunut. Jokainen kiusaamistapaus on liikaa.
Yksin jättämistä, selän takana naureskelua, nimittelyä, somessa haukkumista, tönimistä, jopa fyysistä väkivaltaa.

Joululoman loppu ja kevätkauden alku on ollut monelle suomalaiskoululaisille piinaa, koska se on tarkoittanut paluuta painajaiseen.

Kiusaaminen on jälleen noussut otsikoihin THL:n loppuvuodesta julkaiseman kouluterveyskyselyn kautta ja Ylen MOT-ohjelman selvitettyä, että Suomessa on alakouluja, joissa peräti joka kolmas kyselyyn vastannut oppilas kertoo tulleensa jatkuvasti kiusatuksi.

Kainuussa tilanne on THL:n kouluterveyskyselyn valossa muuta maata parempi. Kun koko maassa 5,8 prosenttia Suomen kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista kertoi tulleensa vähintään kerran viikossa koulukiusatuksi, Kainuussa luku oli 3,3 prosenttia, pienin määrä koko Suomessa. Muuta maata vähemmän kiusaamisen kohteeksi joutuvat myös Kainuussa ammattiin tai lukiossa opiskelevat.

Syrjivää kiusaamista koulussa tai vapaa-ajalla kertoi kokeneensa viidennes kainuulaisista 8.-9. -luokkalaisista, kymmenen prosenttia lukiolaisista ja kahdeksan prosenttia ammattiin opiskelevista.

Vaikka Kainuun luvut ovat muuta maata paremmat, työtä on yhä paljon. Jokainen kiusaamistapaus on liikaa.

Kiusaaminen on uhka hyvinvoinnille, terveydelle ja pahimmillaan kiusatun lapsen tai nuoren tulevaisuudelle. Kiusaaminen heijastuu opintoihin, voi johtaa poissaoloihin, mielenterveysongelmiin ja syrjäytymiseen, josta koituu yhteiskunnalle miljoonalasku. Inhimillistä kärsimystä ei voi rahassa mitata.

Suomessa on pitkäjänteisesti yritetty kitkeä kiusaamista muun muassa KiVa Koulu -ohjelman kautta. Kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma on ollut käytössä syksystä 2009 lähtien, ja viime vuonna ohjelma oli käytössä yli 950 perusopetuksen koulussa. Ohjelmalla on saatu paljon hyvää aikaan, mutta taistelua ei ole voitettu, kuten tuoreinkin kouluterveyskysely osoittaa.

Ohjelma yksin ei takaa mitään. Kiusaamisesta on puhuttava, se on tunnistettava ja se on selkeästi tuomittava. Vanhempien ja opettajien pitää tehdä yhä tiiviimpää yhteistyötä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti